Όταν σας βομβαρδίζουν με συμβουλές πώς να μεγαλώσετε το παιδί σας

Πώς αντιδράτε όταν σας δίνουν συμβουλές για το παιδί σας που δεν έχετε ζητήσει;

Όταν σας βομβαρδίζουν με συμβουλές πώς να μεγαλώσετε το παιδί σας

Μαμά μιλάει με τον γιο της.

Bigstock

Θα σας έχει τύχει να σας δώσουν συμβουλές πάνω σε θέματα διαπαιδαγώγησης του παιδιού που είναι αντίθετες με τις πεποιθήσεις σας.

Πολλές από τις συμβουλές που ακούτε από τους άλλους για τα παιδιά σας και τον τρόπο που τα μεγαλώνετε, έχουν καλές προθέσεις. Ωστόσο, όταν ακούτε σχόλια όπως τα παρακάτω, έχετε τις αμφιβολίες σας:

  • Θα πρέπει να αγνοείς τις εκρήξεις του. Αυτό θα του δείξει ότι δεν θα τον προσέχει κανείς και θα σταματήσει.
  • Αν μου μιλούσε εμένα έτσι, θα τον κλείδωνα στο δωμάτιό του για την υπόλοιπη μέρα.
  • Πρέπει να είσαι πιο σταθερή μαζί τους. Ένα γρήγορο χτύπημα στο χέρι έκανε θαύματα στην εποχή μου όταν τα παιδιά φέρονταν άσχημα.
  • Να τον αγνοείς όταν είναι άτακτος και να τον επαινείς όταν είναι καλός. Ετσι, θα ανταμείβεται για να είναι καλός, αλλά όχι για να είναι άτακτος.

«Οποιαδήποτε κριτική είναι δύσκολο να την καταπιεί κανείς, αλλά εκείνη που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι σίγουρη η δυσκολότερη» , τονίζει η ψυχολόγος Sarah Ockwell – Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!».

Όπως λέει, αυτό συμβαίνει επειδή δε δέχεστε επίθεση μόνο εσείς και οι ικανότητές σας αλλά και η συμπεριφορά και η προσωπικότητα του παιδιού σας. Κι αυτό πονάει.

Το να κατανοήσετε το κίνητρο πίσω από την κριτική είναι σχεδόν πάντα ο καλύτερος τρόπος να τη διαχειριστείτε.

goneis-kai-anatrofi.jpg

Γονείς παίζουν με τα παιδιά τους.

Bigstock

Πώς να χειριστείτε τις συμβουλές των άλλων

Οι συμβουλές έχουν καλή πρόθεση, επειδή οι άνθρωποι νοιάζονται για εσάς. Μπορεί να μη σας βοηθούν καθόλου και να νιώθετε ότι σας υπονομεύουν αλλά το κίνητρό τους είναι αλτρουιστικό.

Φροντίστε ωστόσο να τους εξηγήσετε ότι εκτιμάτε το ενδιαφέρον τους λέγοντας ότι απλά οι λύσεις τους δεν σας ταιριάζουν.

Μερικές φορές οι κριτικές από άλλους, ειδικά από κοντινά πρόσωπα, μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τον τρόπο που ανατρέφετε τα παιδιά σας. Αν αργείτε να δείτε αποτέλεσμα ή νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τι πρέπει να κάνετε, μπορεί να αισθάνεστε ευάλωτοι.

Ο κάθε γονιός καλείται να πάρει πολυ προσωπικές αποφάσεις και αυτές πρέπει να τις πάρετε εσείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved