Μάθετε πώς να ανταποκρίνεστε αντί να αντιδράτε στα ξεσπάσματα των παιδιών

Είναι σημαντικό να μην αντιδράτε παρορμητικά κάθε φορά που τα παιδιά φωνάζουν.

Μάθετε πώς να ανταποκρίνεστε αντί να αντιδράτε στα ξεσπάσματα των παιδιών
Bigstock

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να αθετεί την υπόσχεση ότι δεν θα φωνάξετε στα παιδιά; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας, έρχεται αυτή η στιγμή που είναι δύσκολο να συγκρατήσετε τη φωνή σας και αρχίζετε να μιλάτε στα παιδιά εκτός εαυτού.

Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Μπορεί να είστε κουρασμένοι, να σας αγνοούν ενώ τους μιλάτε, να έχετε επαναλάβει κάτι 15 φορές και να μην λάβατε απάντηση.

Η αντίδρασή σας λοιπόν είναι μία: οι φωνές. Συνήθως τα παιδιά συμμορφώνονται και μετά κυκλοφορούν σιωπηλά για τα επόμενα λεπτά, μέχρι να ξαναρχίσουν.

Όμως είναι αυτή η λύση; Δοκιμάστε την επόμενη φορά αντί να αντιδράσετε να ανταποκριθείτε με διαφορετικό τρόπο.

fones-kai-paidia.jpg

Παύση

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να γυρίσουν τον διακόπτη του εγκεφάλου που καθιστούν αδύνατη τη λογική σκέψη. Η κλινική ψυχολόγος Δρ Nanika Coor δίνει τη δική της ερμηνεία: « Όταν εκνευρίζεστε, το σώμα σας περνά σε κατάσταση συναγερμού. Η αντίδραση που έχετε είναι αυτόματη. Δεν χρειάζεται να πείτε συνειδητά στον εαυτό σου να φωνάξει. Απλά συμβαίνει».

Συνιστά λοιπόν να κάνετε μια παύση, να πάρετε βαθιές ανάσες, να μη μιλήσετε ώστε να δώσετε το χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας να ηρεμήσει.

Έλεγχος συναισθημάτων

Τώρα που έχετε κάνει παύση, σκεφτείτε τι είναι εκείνο που πραγματικά σας ωθεί να φωνάξετε. Αυτό που κάνουν τα παιδιά ή ότι σας αγνοούν; Όλα αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα θα πρέπει να εκφραστούν με κάποιο τρόπο.

kaygadew-kai-fones.jpg

Κατανόηση

Ναι, τα παιδιά σας πρέπει να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να πλένουν τα δόντια τους, να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς, γιατί διαφορετικά δεν θα ξυπνούν για το σχολείο.

Όμως τα παιδιά είναι κι αυτά άνθρωποι που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες και αυτές οι ανάγκες είναι συχνά ασυμβίβαστες με τις δικές σας. Επομένως ορισμένες φορές θα πρέπει να δείχνετε μεγαλύτερη κατανόηση.

Ανταπόκριση

Το να ανταποκρίνεστε αντί να αντιδράτε είναι μια συνειδητή επιλογή, όχι πάντα εύκολη. Η επιλογή που κάνετε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Εάν το παιδί σας βρίσκεται εκτός εαυτού και εσείς έχετε ξεμείνει από υπομονή, η καλύτερη λύση είναι να φύγετε από τον ίδιο χώρο.

Θυμηθείτε, ότι οι αυτόματες αντιδράσεις συχνά σας αποσυνδέουν ενώ οι σκόπιμες απαντήσεις σας συνδέουν με τα παιδιά σας.

Πηγή: imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved