Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που τα αγγελούδια μας δεν σταματάνε την γκρίνια

Συμβουλές για να σταματήσετε την γκρίνια του παιδιού σας

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που τα αγγελούδια μας δεν σταματάνε την γκρίνια
Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Τα παιδιά είναι επίμονα και τείνουν να μην δέχονται εύκολα το «όχι» για απάντηση. Το ουρλιαχτό και η γκρίνια μπορεί να τους γίνει κακή συνήθεια. Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γκρίνια, μέχρι ο γονέας να πει «ναι». Το να υποχωρήσετε μπορεί να φαίνεται ως η πιο εύκολη επιλογή γιατί δίνει στους γονείς γαλήνη και ησυχία, ωστόσο, αυτό διδάσκει στα παιδιά ότι η γκρίνια έχει αποτέλεσμα και την επόμενη φορά που το παιδί θέλει κάτι θα επαναλάβει την γκρινιάρικη συμπεριφορά.

Αξίζει να τονιστεί ότι, αν υποχωρήσετε στην γκρίνια του παιδιού σας, εκείνο δεν θα μάθει στην ζωή του να δέχεται τις μελλοντικές απορρίψεις, και δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ένα «όχι». Έτσι το παιδί θα δυσκολεύεται να βάλει όρια στον εαυτό του και στους άλλους, και θα γίνει ένας ενήλικας που θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, και ματαίωση.

Ο λόγος που το παιδί ζητάει συνέχεια κάτι ακόμα και όταν η μητέρα λέει όχι είναι απλός. Ξέρει ότι η μητέρα τελικά θα ενδώσει. Αλλά όταν μια μητέρα υποχωρεί, θα κάνει τη γκρίνια χειρότερη την επόμενη φορά.

gkrinia paidiou

Φωτογραφία από τον χρήστη mohamed abdelghaffar στο Pexels

Χειρισμός ενός γκρινιάρικου παιδιού:

  • Πολλοί γονείς δεν ακούν πραγματικά τα παιδιά τους.

Πρώτα απ’ όλα, οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν κάθε αίτημα που υποβάλλει η παιδική φροντίδα και να σκεφτούν πριν απαντήσουν.

  • Το όχι πρέπει να σημαίνει όχι, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτό εννοείτε!

Αν πείτε όχι και μετά ανακαλέσετε και πείτε ναι, αυτή η συνήθεια θα σας φέρνει σε θέση αδυναμίας.

  • Όλοι αλλάζουμε γνώμη μερικές φορές.

Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά το να το κάνουμε αυτό κατ’ εξακολούθηση δεν είναι καλό ούτε για τον γονέα, ούτε για το παιδί.

Εάν διαπιστώσετε ότι αλλάζετε γνώμη, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τους λόγους για τους οποίους άλλαξε η απάντησή σας, τονίζοντας ότι αυτή η φορά αποτελεί εξαίρεση.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να δώσουν μια απάντηση και να μείνουν σε αυτήν. Εάν ένας γονέας έχει τη συνήθεια να αλλάζει γνώμη, θα είναι δύσκολο στην αρχή. Πρέπει όμως να διδάξουν στο παιδί ότι όταν λένε «Όχι» το εννοούν και όταν λένε «Ναι» θα τιμήσουν κάθε δέσμευση που αυτό συνοδεύει. Σημειώστε ότι η ηρεμία και η άνεση που προκύπτουν από τη χρήση αυτής της μεθόδου θα αξίζει τον κόπο!

Μια άλλη χρήσιμη μέθοδος είναι η «Ενίσχυση της Καλής Συμπεριφοράς» που σημαίνει αποθάρρυνση της κακής συμπεριφοράς, όπως η γκρίνια μη δίνοντας προσοχή και απάντηση, και με την ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς με προσοχή και έπαινο.

Εάν το παιδί συνεχίσει να ζητά κάτι αφού ο γονέας έχει πει «Όχι», ο γονέας μπορεί απλώς να φύγει ή να αγνοήσει εάν δεν μπορεί να φύγει χωρίς να χρειάζεται να του δώσει υπερβολικές εξηγήσεις. Το παιδί σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η γκρίνια δεν αξίζει την ενέργειά του καθώς δεν λειτουργεί.

paidi gkriniazei



Φωτογραφία από τον χρήστη Karolina Grabowska στο Pexels


Συμβουλές για να σταματήσετε την γκρίνια του παιδιού σας:

  • Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να μιλήσουν στο παιδί τους και να μάθουν ποιες είναι οι προτιμήσεις του.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να τους συμπεριφέρονται ως μικρά παιδιά.
  • Οι ήπιες υπενθυμίσεις λειτουργούν πάντα και ολοκληρώνουν τα πράγματα, καλύτερα και πιο γρήγορα από άλλες μεθόδους.
  • Η γκρίνια των παιδιών χρειάζεται προσοχή, γι' αυτό η μητέρα πρέπει να το αγνοήσει μία ή δύο φορές και θα σταματήσουν να γκρινιάζουν.
  • Δώστε τους τέχνες που είναι πιο δημιουργικές για αυτούς. Αυτό θα τους βοηθήσει να αφήσουν έξω όλα τα αρνητικά τους συναισθήματα.
  • Αντί να κάνει κηρύγματα στο παιδί, η μητέρα θα πρέπει να το αφήσει να το επιλύσει. Μόλις το παιδί καταλάβει ότι έκανε ένα λάθος και το οικειοποιηθεί, είναι λιγότερο πιθανό να το επαναλάβει.
  • Αποσπάστε την προσοχή τους από την πηγή γκρίνιας και εμπλέξτε τους σε μια συζήτηση που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.
  • Θυμηθείτε ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται η ευκολότερη επιλογή να «υποχωρήσετε», θα σας δυσκολέψει μακροπρόθεσμα, καθώς θα διδάξει ένα παιδί να γκρινιάζει και να επιμένει.

Με πληροφορίες από:https://baby-arabia.com/en/nagging/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved