Όταν η μαμά λέει «ναι» και ο μπαμπάς «όχι» ( ή και το αντίθετο)

  • Όταν ο ένας γονιός ακυρώνει τον άλλον
  • Καλύτερη επικοινωνία
  • Το « όχι» σημαίνει «όχι»
Όταν η μαμά λέει «ναι» και ο μπαμπάς «όχι» ( ή και το αντίθετο)

Στους περισσότερους γονείς δεν αρέσει να λένε «όχι» στα παιδιά τους. Θέλουν να τους δώσουν τα πάντα και να τους αφήσουν να κάνουν ό,τι επιθυμεί η καρδιά τους όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτούν ένα ( ή και περισσότερα) «όχι».

Τα παιδιά όμως είναι εγγενώς εγωιστικά - αποτελεί μέρος της ανάπτυξής τους -, και συχνά δεν δέχονται το «όχι» ως απάντηση, ειδικά αν πρόκειται για κάτι που πραγματικά θέλουν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν λύση μόνα τους. Εάν για παράδειγμα η μαμά πει «όχι», το παιδί θα σκεφτεί να ρωτήσει τον μπαμπά και αν εκείνος πει «ναι», κρατά αυτή ως τελική απάντηση- έγκριση.

paidi leei oxi

Όταν ο ένας γονιός ακυρώνει τον άλλον

Συμβαίνει συχνά μεταξύ των γονιών να έχουν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης σε θέματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Άλλοτε προσπαθούν να έχουν κοινή γραμμή και να μην ακυρώνει ο ένας τον άλλον κι άλλες πάλι φορές μπορεί να δίνουν διαφορετικές απαντήσεις στο παιδί εν αγνοία τους.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο:

Καλύτερη επικοινωνία

Μερικές φορές, η καλύτερη λύση είναι η πιο εύκολη. Εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει τη συνήθεια να απευθύνεται ξεχωριστά στον μπαμπά και τη μαμά, πρέπει να θεσπιστεί ένας νέος κανόνας: διπλός έλεγχος. Οταν το παιδί έρθει με ένα αίτημα, πρέπει να ρωτήσει αν ο άλλος γονέας είπε όχι ή να επικοινωνήσει μαζί του πριν δώσει την τελική απάντηση. Αυτό θα δείξει στο παιδί ότι οι γονείς του έχουν καλή επικοινωνία και κοινή γραμμή σε θέματα που το αφορούν.

Το « όχι» σημαίνει «όχι»

Σύμφωνα με το Empowering Parents , το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το παιδί δεν μπορεί να λάβει το «όχι» ως απάντηση. Απευθύνονται σε κάθε γονιό ξεχωριστά, όχι επειδή δεν τους σέβονται, αλλά επειδή αναζητούν το ναι, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει μάθουν ότι το «όχι σημαίνει όχι».

Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουν οι γονείς είναι να μείνουν σταθεροί στην απόφασή τους. Να μην υποχωρήσουν.

PAIDIDEEIOXI

Τι μαθαίνουν από τους γονείς

Όταν η μαμά λέει «όχι» και ο μπαμπάς λέει «ναι» πρέπει να σκεφτούν τι είδους μήνυμα περνούν στο παιδί. Σύμφωνα με άλλους γονείς στο Reddit , δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε δεν ξέρει ο μπαμπάς ότι η μαμά είπε «όχι», είτε ξέρει και δεν πιστεύει ότι το «όχι» ήταν δικαιολογημένο.

Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να μιλήσει στη μαμά για αυτό πριν πει απλώς «ναι». Διαφορετικά την υπονομεύει, δεν τη σέβεται και την κάνει να είναι μόνιμα η κακιά της υπόθεσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved