Γιατί τα παιδιά λένε συνεχώς «όχι»;

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα «όχι» των παιδιών.

Γιατί τα παιδιά λένε συνεχώς «όχι»;

Το «όχι» αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπημένη λέξη των παιδιών. Ιδιαίτερα στην ηλικία 2-3 ετών, ανακαλύπτουν τη … δύναμη της εν λόγω λέξης και δεν σταματούν να την επαναλαμβάνουν.

Αυτή η συνεχή άρνηση που εκφράζεται άλλοτε με κραυγή, ψίθυρο ή κούνημα του κεφαλιού, οδηγεί τους γονείς σε απόγνωση ή αδιέξοδο. Συχνά μάλιστα καταφεύγουν στις φωνές ή την τιμωρία προκειμένου να τα συνετίσουν.

Γιατί όμως τα παιδιά λένε «όχι»;

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λένε "όχι" είναι επειδή μπορούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας 3 ετών και κάτω. Πολύ συχνά, η άρνησή τους αφορά λιγότερο στο ότι δεν θέλουν να κάνουν κάτι και περισσότερο στην άσκηση ελέγχου πάνω στους γονείς τους.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, το να συνεχίζει να λέει "όχι" μπορεί να είναι ένας τρόπος να δείχνει ότι θέλει να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να δηλώνει την ανεξαρτησία του.

paidi leei oxiq

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συνεχή «όχι» των παιδιών

Όταν ένα παιδί λέει συνεχώς "όχι" χωρίς πραγματικό λόγο, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και με λίγη στρατηγική και μια νέα προσέγγιση, μπορείτε και οι δύο να το ξεπεράσετε.

Αποφύγετε την άρνηση

Αν κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί, οι φράσεις ξεκινούν με το «μη» ή με προστακτική, η πρώτη του αντίδραση θα είναι αρνητική. Επομένως, φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε φράσεις που το προδιαθέτουν αρνητικά.

Προσπαθήστε να είστε θετικοί

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα αποφύγετε να πείτε "Δεν μπορούμε να πάμε στην πισίνα μέχρι να φάτε το μεσημεριανό σας” και προτιμήστε το εξής: "Μόλις τελειώσετε το σάντουιτς, μπορούμε να κολυμπήσουμε!" Εστιάζοντας στη θετική πλευρά των πραγμάτων το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να συμφωνήσει.

Μην παίρνετε το "όχι" προσωπικά

Το παιδί σας δεν σας λέει όχι επειδή σας …αντιπαθεί. Απλά είναι μια φυσιολογική αντίδραση της προσχολικής συμπεριφοράς. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί. Καθώς το παιδί σας ωριμάζει, πιθανότατα θα σταματήσει να λέει «όχι» σε όλα.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved