Όταν το παιδί δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση - Τι κάνουν οι γονείς;

  • Αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις φωνές
  • Το «όχι» σημαίνει «όχι»
  • Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα μικρά παιδιά όταν έχουν ξεσπάσματα
  • Φύγετε αν το παιδί σας συνεχίζει να γκρινιάζει
  • Εξηγήστε τους κανόνες
Όταν το παιδί δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση - Τι κάνουν οι γονείς;

Πολλά παιδιά δεν δέχονται εύκολα το «όχι» ως απάντηση και οι γονείς προβληματίζονται σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν.

Συνήθως έχουν την ανάγκη να εξηγήσουν το σκεπτικό τους σε μια προσπάθεια να κάνουν το παιδί τους να καταλάβει. Άλλες πάλι φορές, περνούν στην αντεπίθεση και εκνευρίζονται με την αντίδραση του παιδιού που έχει στηλώσει τα πόδια και λέει συνεχώς «όχι».

Πώς λοιπόν μπορείτε να σταματήσετε όλες τις υπερβολικές διαπραγματεύσεις και τις υπερβολικές εξηγήσεις ως γονιός και να κάνετε το παιδί σας να δεχτεί το «όχι» για απάντηση;

Δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές που προτείνει το empoweringparents.com

Αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις φωνές

Μερικά παιδιά θυμώνουν όταν τους λένε «όχι» ζητώντας εξηγήσεις από τους γονείς. Αν δεν μπορέσετε να συγκρατήσετε την ψυχραιμία σας κι αρχίζετε να φωνάζετε, αναιρείτε την εξουσία σας. Το να ξεκινήσετε ένα ματς με φωνές δεν θα οδηγήσει πουθενά, γιατί το παιδί θα καταφεύγει σε πιο επιθετικούς τρόπους για να σας απαντήσει. Εξηγήστε του λοιπόν όσο πιο ήρεμα μπορείτε αυτό που θέλετε κι αν δεν συμμορφωθεί εφαρμόστε μια αποτελεσματική συνέπεια κατάλληλη για την κατάσταση.

Το «όχι» σημαίνει «όχι»

Όσο νωρίτερα καταλάβει το παιδί ότι αυτά που λέτε τα εννοείτε, τόσο καλύτερα για όλους σας. Βάζετε όρια και τα επιβάλλετε. Εάν τα παιδιά σας είναι ήδη μεγαλύτερα, μην αποθαρρύνεστε, αλλά να ξέρετε ότι θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος και επιμονή προκειμένου το «όχι» να σημαίνει πραγματικά όχι.

ksespasmata thimou

Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα μικρά παιδιά όταν έχουν ξεσπάσματα

Να θυμάστε ότι μερικές φορές τα μικρά παιδιά έχουν συχνά ξεσπάσματα κι όταν συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο να ηρεμήσουν. Αφήστε τα για λίγο μόνα τους και στη συνέχεια ρωτήστε τα αν είναι έτοιμα να κάνουν μια συζήτηση.

Φύγετε αν το παιδί σας συνεχίζει να γκρινιάζει

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας δεν σταματά να διαφωνεί με τους κανόνες ή τις συνέπειές σας είναι να πείτε με αποφασιστικότητα ότι δεν πρόκειται να συζητήσετε οτιδήποτε μαζί του αν δεν ηρεμήσει. Σε αυτή την περίπτωση φύγετε ακόμα κι από τον ίδιο χώρο, αν το κρίνετε απαραίτητο.

paidi leei oxi

Εξηγήστε τους κανόνες

Όταν τα πράγματα είναι ήρεμα, καθίστε και πείτε στο παιδί σας ότι όταν λέτε « όχι» είναι μετά από σκέψη και σημαίνει αυτό ακριβώς «όχι».Αν ενδώσετε στις εκρήξεις θυμού των παιδιών ηλικίας δύο, τριών και τεσσάρων ετών, τα εκπαιδεύετε να αμφισβητήσουν την εξουσία σας και να χρησιμοποιούν την ίδια τακτική όποτε τα προκαλείτε.

Και να έχετε κατά νου ότι εάν υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά στην παιδική ηλικία χωρίς να διορθωθεί, θα την έχουν κι ως ενήλικες, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved