Πώς να διαχειριστείτε την αγένεια και την τάση των παιδιών να σας αντιμιλούν

  • Προσδοκίες ανάλογα με την ηλικία
  • Ενσυναίσθηση
  • Μειώστε το στρες
Πώς να διαχειριστείτε την αγένεια και την τάση των παιδιών να σας αντιμιλούν
Unslpash / Bekah Russom

Για τους γονείς μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα παιδιά τους όταν τους φέρονται με αγένεια και τους αντιμιλούν, ειδικά μάλιστα αν το κάνουν δημόσια.

Αλλά αντί να θεωρήσετε ότι το παιδί σας προσπαθεί επίτηδες να σας ντροπιάσει ή να σας εξοργίσει, προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα που κρύβονται από κάτω.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sarah Ockwell- Smith «τα συναισθήματα είναι το κλειδί για να μειώσετε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της άτοπης συμπεριφοράς». Όπως αναφέρει στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα η σύγχυση και η ματαίωση που αισθάνονται συχνά τα οδηγούν στην αγένεια και στην αντιδραστικότητα, καθώς προσπαθούν να διεκδικήσουν την εξουσία που ξέρουν ότι δεν έχουν.

Προσδοκίες ανάλογα με την ηλικία

Σε πολλές περιπτώσεις , η συμπεριφορά του μπορεί να μην καθρεφτίζει εσάς, αλλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ίδιο και σε πολλές περιπτώσεις θα βελτιωθεί καθώς θα μεγαλώνει και θα ωριμάζει.

paidi kai ageneia1

Ενσυναίσθηση

Τι αισθάνεται το παιδί σας; Μήπως βιώνει ένα δυσάρεστο έντονο επίπεδο γνωστικής ασυμφωνίας; Μήπως ξέρει ότι έχει άδικο αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί γιατί αυτό θα σήμαινε ότι έχετε εσείς δίκιο; Μήπως χρησιμοποιεί την αγένεια και την αντιδραστικότητα ως ένα μηχανισμό προστασίας για κάποια έντονα συναισθήματα που δεν θέλει να βιώσει; Αν δείξετε στο παιδί σας ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε συναισθήματά του και ότι είστε έτοιμοι να το ακούσετε, αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις πράξεις του.

tropoi na apovalei to paidi to agxos

Μειώστε το στρες

Η αγένεια και η αντιδραστικότητα συχνά επιδεινώνονται σε στιγμές άγχους- για παράδειγμα αν το παιδί σας τσακώθηκε με κάποιον στο σχολείο, δίνει εξετάσεις ή συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στην οικογένειά σας.

Προσπαθήστε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το άγχος του και να χαλαρώσει με ασφάλεια. Αν βρείτε λίγο χρόνο για να κουλουριαστείτε στον καναπέ και να δείτε μια ταινία μαζί, αν πάτε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή δάσος, αν παλέψετε για πλάκα ή αν ακούσετε μαζί μουσική, μπορεί να βοηθήσετε να πέσει το επίπεδο αδρεναλίνης, του παιδιού σας και να το τραβήξετε από την αντίδραση μάχης ή φυγής στην οποία πιθανότατα έχει κολλήσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved