To παιδί μου είναι αγενές - Τι μπορεί να φταίει;

Γιατί το παιδί μου μιλάει με αγένεια;

To παιδί μου είναι αγενές - Τι μπορεί να φταίει;

Συχνά οι γονείς προβληματίζονται με τον τρόπο που μιλάνε τα παιδιά τους. Είναι αγενή και επιθετικά χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Αυτή η συμπεριφορά δεν αφορά μόνο τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία αλλά και μικρότερης ηλικίας. Κι αυτό είναι που ανησυχεί τους γονείς.

Τι μπορεί να φταίει;

Ο συνηθέστερος λόγος που ένα παιδί χρησιμοποιεί εκφράσεις ενηλίκων για να εκδηλώσει τα δυσάρεστα συναισθήματά του είναι η μίμηση.Το παιδί παρακολουθεί τις συμπεριφορές των γονιών του και κάθε φορά που εκφράζονται έντονα, ακόμα κι αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν γίνονται αντιληπτοί, αποτυπώνονται και συγκρατούνται στη μνήμη του παιδιού.

paidi kai ageneia

Αντίδραση στο στρες

Πολλά παιδιά είναι αγενή σχεδόν υποσυνείδητα, καθώς αντιδρούν μέσα από πολύ έντονο στρες. Μπορεί να μην έχουν τις μεγάλες έγνοιες που έχουμε εμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν έντονα συναισθήματα, άγχη και πιέσεις .Προβλήματα με τους φίλους, διαγωνίσματα, ανησυχία για κάτι που είδαν ή άκουσαν στις ειδήσεις και εντάσεις στο σπίτι μπορούν να κάνουν το παιδί να νιώθει πολύ σφιγμένο και ευερέθιστο.

Η απάντηση εδώ, σύμφωνα Sarah Ockwell Smith συγγραφέα του βιβλίου «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα, είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιλήσει γι αυτό που αισθάνεται.

Αν ήταν ιδιαίτερα απότομο ή αγενές , διαλέξτε μια κατάλληλη στιγμή και προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να σας ανοιχτεί. Μι α αγκαλιά και λίγη κουβεντούλα στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί , μπορεί να αποδειχτεί διαφωτιστική και βοηθητική και για τους δυο σας, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

paidi kai ageneia1

Έλλειψη ενσυναίσθησης και κατανόησης

Αν κάποιος σας ζητάει ή μάλλον σας λέει να κάνετε κάτι αδιαφορώντας για τα δικά σας συναισθήματα , το πιθανότερο είναι ότι η αντίδρασή σας θα είναι αυτομάτως αρνητική.Αν λαμβάνετε υπόψη σας τα συναισθήματα του παιδιού σας, θα έχετε κάνει τεράστια βήματα για να λύσετε το πρόβλημα.Μιλήστε με τον τρόπο που θα θέλατε να μιλά εκείνο σε εσάς και προσπαθήστε να αποφύγετε να το μαλώσετε και να το μειώσετε.

Αν περνάτε πολύ δύσκολα μαζί του, εξηγήστε του πώς αισθάνεστε: « Έχω έναν φριχτό πονοκέφαλο σήμερα και είμαι πολύ κακόκεφη. Δεν θέλω να θυμώσω μαζί σου, οπότε μπορείς σε παρακαλώ να πας την τσάντα γρήγορα στο δωμάτιό σου;» Το να δείχνετε ότι κατανοείτε τα συναισθήματά του είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό: «Ξέρω ότι ήθελες να βγεις με τους φίλους σου σήμερα. Θα πρέπει να θύμωσες πολύ όταν είπα όχι. Εγώ σίγουρα θα γκρίνιαζα στη θέση σου».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved