Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που αντιμιλάει χωρίς τιμωρία

Ακόμα κι αν το παιδί μιλάει άσχημα ή σας αντιμιλάει, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φωνές ή τιμωρία.

Πώς να χειριστείτε ένα παιδί που αντιμιλάει χωρίς τιμωρία
pexels.com /JESSICA TICOZZELLI

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα πειθαρχίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι όταν το παιδί τους αντιμιλάει.

Στις πιο μικρές ηλικίες η αντίδραση στα "μη" και τα " όχι" των γονιών αν και θεωρείται φυσιολογική, δεν καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση. Επίσης, δεν είναι λίγα τα παιδιά που ...βγάζουν γλώσσα στους γονείς, αιφνιδιάζοντάς τους, με τη συμπεριφορά τους.

Όποια και αν είναι η αιτία, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Οι φωνές και οι τιμωρίες που πιθανόν κι εσείς να έχετε ...επιστρατεύσει, μόνο παροδικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Με μερικούς όμως απλούς κανόνες συμπεριφοράς και αρκετή υπομονή θα δείτε άμεση αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Μείνετε χαλαροί και δώστε του επιλογές

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις του παιδιού σας, συνήθως επηρεάζει και τον τρόπο αντίδρασή τους. 'Ενας καλός τρόπος για να χειριστείτε τις συγκρούσεις, είναι να μην απαντήσετε μέχρι να μπορέσετε να μιλήσετε με ήρεμο και ελεγχόμενο τρόπο. Πάρτε μια ανάσα, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο ή κάντε ό, τι είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την κλιμάκωση της κατάστασης. Παράλληλα, δώστε του επιλογές ώστε να νιώθει ελευθερία.

Μην είστε εξουσιαστικοί

Συχνά οι γονείς θεωρούν ότι όταν το παιδί τους αντιμιλά, δεν τους σέβεται αρκετά. Έτσι, αποφασίζουν να του δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος επιβάλλει τους κανόνες. Όμως αυτού του είδους η μονομαχία για ένα μικρό παιδί μόνο αρνητικό αποτέλεσμα έχει στην ψυχολογία του.

paidi adimilaei1

Δώστε προσοχή στο παιδί

Να γνωρίζετε ότι συχνά όταν το παιδί αντιμιλάει, αυτό που πραγματικά εκφράζει είναι η ανάγκη του για προσοχή. Επίσης μπορεί να είναι θυμός, απογοήτευση ακόμα και φόβος. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο στο παιδί σας και πιθανόν να διαπιστώσετε ότι η κακή συμπεριφορά είναι ο δικός του τρόπος να εκφράσει την προσοχή που χρειάζεται.

Ορίστε κανόνες και συνέπειες

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την καθιέρωση μιας ρουτίνας και οι κανόνες εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Παράλληλα, εξηγήστε με σαφήνεια τις συνέπειες μιας ασεβούς συμπεριφοράς. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα τους κοστίσει, τα παιδιά μπορούν να δουν πώς η αποφυγή της είναι επωφελής για αυτά.

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά περνούν διάφορα στάδια ανάπτυξης και η συμπεριφορά τους αλλάζει ανά διαστήματα. Ακόμα κι αν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να εκραγείτε, πρέπει να βρείτε την ψυχραιμία να παραμείνετε ήρεμοι. Αν σας είναι δύσκολο, φύγετε από το χώρο έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο ενός καυγά.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved