Πώς πρέπει να διαχειρίζεστε την αποτυχία του παιδιού σας (vid)

  • Πώς οι αντιδράσεις σας επηρεάζουν τα παιδιά
  • Πώς να μεταφέρετε το σωστό μήνυμα
  • Εστιάστε στο μέλλον
  • Δώστε έμφαση στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα
  • Μη λυπάστε το παιδί σας
  • Κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί
  • Αποφύγετε να διορθώσετε το λάθος του
Πώς πρέπει να διαχειρίζεστε την αποτυχία του παιδιού σας (vid)

Είναι λογικό - και φυσιολογικό - για ένα παιδί να βιώσει την αποτυχία κάποια στιγμή στη ζωή του. Το πώς αντιδράτε όμως εσείς κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών, είναι σημαντικό για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Πώς οι αντιδράσεις σας επηρεάζουν τα παιδιά

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε αλλά οι αντιδράσεις σας στις αποτυχίες των παιδιών σας μπορούν να έχουν διαρκή επίδραση πάνω τους στον τρόπο που θα μάθουν να τις διαχειρίζονται. Οι αντιδράσεις σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το αν θα γίνουν πιο ανθεκτικά και αν θα έχουν αυτοπεποίθηση.

Πώς να μεταφέρετε το σωστό μήνυμα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περάσετε το μήνυμα ότι η αποτυχία δεν είναι ένδειξη έλλειψης ικανοτήτων ή χαμηλής νοημοσύνης. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα έχει μια αποτυχία, να θυμάστε τα εξής:

Εστιάστε στο μέλλον

Αντί να μιλάτε για την αποτυχία, εστιάστε στο πώς την επόμενη φορά θα τα καταφέρει καλύτερα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι αυτό που πήγε στραβά μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο και εκπαιδευτικό εργαλείο για να καταλάβει τι να κάνει ή όχι στο μέλλον.



Δώστε έμφαση στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα

Μιλήστε για το τι ήταν διασκεδαστικό, τι έκανε και δεν του άρεσε και τι πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα την επόμενη φορά. Βοηθήστε το να διοχετεύσει την ενέργειά του στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει στο μέλλον και να επικεντρωθεί στη διασκέδαση και την ικανοποίηση της μάθησης κι όχι αποκλειστικά στην πρωτιά ή την νίκη.

Μη λυπάστε το παιδί σας

Όταν προσπαθείτε να το παρηγορήσετε, προσέξτε να μην του περάσετε το μήνυμα ότι το λυπάστε, ότι δεν είναι ικανό.

Κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του κάνοντας κάτι που του αρέσει και είναι καλό σε αυτό.

Αποφύγετε να διορθώσετε το λάθος του

Είναι διαφορετικό να διορθώσετε εσείς το λάθος του κι άλλο να του δείξετε τον τρόπο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει το ίδιο .

Τέλος, διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε πάντα εκεί για να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του σχετικά με οποιοδήποτε λάθος κάνει. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι η αγάπη σας είναι αδιαμφισβήτητη κι ότι θα μπορεί να βασίζεται πάντα πάνω σας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved