Δεκατέσσερα απλά πράγματα, που θα μας κάνουν ακόμη καλύτερες μανούλες το 2018

Η νέα χρονιά είναι προ των πυλών και βρισκόμαστε σε μία φάση, μεταξύ ανασκοπήσεων και στόχων για το 2018.

Δεκατέσσερα απλά πράγματα, που θα μας κάνουν ακόμη καλύτερες μανούλες το 2018

Και πολλές μαμάδες για τη νέα χρονιά έχουμε ως στόχο να γίνουμε ακόμη καλύτερες στο ρόλο μας και να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν. Βλέπεις, η πίεση, το άγχος, οι υποχρεώσεις, η σωματική και ψυχολογική κόπωση, μας κάνουν να αισθανόμαστε πώς δεν είμαστε τόσο καλές, όσο θα έπρεπε στο ρόλο της μαμάς, πως κάνουμε λάθη, που θα πρέπει να τα διορθώσουμε. Και η νέα χρονιά, είναι μία καλή ευκαιρία, για ένα restart. Για να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά (αν νιώθουμε ότι αυτός που τους προσφέρουμε δεν είναι αρκετός), για να περάσουμε μαζί τους ποιοτικά, για να κάνουμε μαζί τους περισσότερα πράγματα, για να έχουμε λιγότερο άγχος και τύψεις ότι δεν είμαστε τόσο καλές μανούλες, όσο θα θέλαμε.

Ορίστε, λοιπόν, 14 απλά πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε τη νέα χρονιά ως μαμάδες.

1. Αφήνουμε στην άκρη κινητά, υπολογιστές και οτιδήποτε μας απορροφά χρόνο. Ρυθμίζουμε έτσι το χρόνο μας, ώστε και η δουλειά (αυτό πάει για τις εργαζόμενες μαμάδες) να μη μείνει πίσω και το παιδί, να μη νιώθει παραμελημένο. Αντίθετα, θα νιώσει υπέροχα και.. πολύτιμο, όταν μας δει να κλείνουμε το τηλέφωνο και να αφιερωνόμαστε σε εκείνο, έστω και για λίγη ώρα. Γιατί, δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του χρόνου.

2. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Το έχουμε ανάγκη. Να φτιάξουμε μία μέρα τα μαλλιά μας, τα νύχια μας, να κάνουμε μία περιποίηση ομορφιάς, να βγούμε μία βόλτα. Θα μας αποσυμπιέσει από την πίεση και θα μας χαλαρώσει. Θα μας φτιάξει τη διάθεση και θα διώξει μακριά την αρνητική ενέργεια, που χωρίς να το θέλουμε, τη μεταδίδουμε και στην οικογένειά μας.

3. Να κάνουμε δραστηριότητες με τα παιδιά μας. Ένα κυριακάτικο πρωινό, πηγαίνουμε μαζί τους για ποδήλατο ή για να παίξουμε μπάλα ή για τρέξιμο. Οτιδήποτε. Θα περάσουμε όλοι καλά και τα παιδιά, πολύ περισσότερο.

4. Να μιλάμε περισσότερο με τα παιδιά μας. Το ξέρουμε, είναι δύσκολο να ανοιχτούν ή βαριούνται να μας πούνε πώς τα πέρασαν στο σχολείο. Αλλά κάνοντας ερωτήσεις που θα τα εμπνεύσουν (και όχι την κλασική: τι έκανες σήμερα στο σχολείο) μπορούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο μαζί τους, να μάθουμε περισσότερα για εκείνα, να μας εξομολογηθούν, να γνωριστούμε καλύτερα.

kotistsaki



5. Να τα ακούμε περισσότερο. Ακόμη και αν τα έχουμε ακούσει ξανά, ακόμη και αν δεν βρίσκουμε κάποιο ενδιαφέρον, ακόμη και αν είμαστε απασχολημένες, θα πρέπει να ακούμε τι έχει να μας πει το παιδί. Να το κοιτάξουμε στα μάτια και να το ακούσουμε. Για εκείνο είναι μία απόδειξη αγάπης, αλλά κυρίως, ότι το υπολογίζουμε.

6. Να μη συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες μαμάδες. Όταν αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε τίποτε καλά, όταν νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με μία άλλη γνωστή μαμά. Η καθεμιά μας είναι ξεχωριστή κι έχε τον τρόπο της. Επιπλέον, μία τέτοια άδικη σύγκριση, μόνο περισσότερο άγχος μάς δημιουργεί.

7. Να ενθαρρύνουμε περισσότερο το παιδί μας. Σε έναν κόσμο αρνητικό και άδικο καμιά φορά, είναι χρήσιμο, εμείς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας. Να τα παρακινούμε, να τα κάνουμε να σκέφτονται θετικά. Να τους λέμε «όχι» όταν πρέπει και «ναι», όταν χρειάζεται.

8. Να σταματήσουμε να προσφέρουμε τα πάντα στο παιδί. Να τρέχουμε να του εκπληρώνουμε κάθε επιθυμία. Θα πρέπει το παιδί να βαρεθεί και λίγο, να προσπαθήσει να κερδίσει κάτι και να μην του τα προσφέρουμε όλα έτοιμα. Μόνο έτσι, θα μάθει την αξία της κατάκτησης, που έρχεται μέσα από την προσπάθεια.

9. Να ζούμε τις στιγμές μαζί τους. Τα παιδιά μας, δεν θα είναι για πάντα παιδιά. Θα μεγαλώσουν, χωρίς να το καταλάβουμε και μια μέρα θα συνειδητοποιήσουμε ότι χάσαμε πολλές στιγμές μαζί τους. Απλές, καθημερινές. Γι’ αυτό τη νέα χρονιά, ας παίξουμε περισσότερο μαζί τους, ας γελάσουμε, χορέψουμε, μαγειρέψουμε, ας πάμε περισσότερες βόλτες.

mama paidi

10. Να ζητήσουμε βοήθεια, αν την χρειαζόμαστε. Μπορεί με τη μητρότητα να ανακαλύψαμε ότι έχουμε δυνάμεις, που και εμείς οι ίδιες δε φανταζόμασταν, αλλά δεν γίναμε από τη μία στιγμή στην άλλη, σούπερ-ηρωίδες. Αν αισθανόμαστε κουρασμένες ότι δεν έχουμε αντοχές, ας ζητήσουμε βοήθεια από το σύζυγό μας, τη μητέρα μας, την πεθερά μας.

11. Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο σύζυγο μας. Να βγούμε περισσότερα ραντεβού μαζί του, να πάμε βόλτες, να μείνουμε περισσότερο μόνοι.

12. Να γιορτάζουμε περισσότερο οικογενειακά, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα.

13. Να δημιουργήσουμε ως οικογένεια περισσότερες στιγμές, που θα είναι γλυκές αναμνήσεις στο μέλλον. Να φροντίζουμε να τρώμε ως οικογένεια, να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί.

14. Να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας και το ένστικτό μας. «Η μαμά ξέρει καλύτερα». Δε βγήκε τυχαία αυτή η φράση. Μία μαμά ξέρει καλύτερα απ’ όλους το παιδί της και ξέρει καλύτερα πώς να χειριστεί καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης

Τα οχτώ πράγματα που οι μαμάδες πρέπει να σταματήσουν να κάνουν το 2018

Έξι στόχους που πρέπει να επιτύχω αυτή τη χρονιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved