Πώς θα απολαύσετε τα Χριστούγεννα με τους γονείς και τα πεθερικά σας

4 tips για να γίνουν απολαυστικά τα Χριστούγεννα.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα απολαύσετε τα Χριστούγεννα με τους γονείς και τα πεθερικά σας
Bigstock

Ξέρουμε, ξέρουμε: βρίσκεστε σε mood προετοιμασίας. Μπορεί να μας χωρίζουν αρκετές μέρες από τα Χριστούγεννα, όμως έχετε αρχίσει ήδη να σχεδιάζετε τα πάντα για τις μέρες των γιορτών. Πότε θα πάρετε άδεια, τι θα κάνετε, θα φύγετε, θα μείνετε, τι θα μαγειρέψετε, με ποιον θα περάσετε τις γιορτές. Κάποιοι όμως, ξέρουν από τώρα ότι τις γιορτές θα τις περάσουν στο σπίτι παρέα με τους γονείς και τα πεθερικά τους είτε γιατί δεν θέλησαν να φύγουν, είτε γιατί κάτι απρόοπτο συνέβη την τελευταία στιγμή.

Ίσως κάποιοι να περιμένετε με χαρά τους γονείς και τα πεθερικά σας, όμως κάποιοι άλλοι να το κάνετε με μια μικρή απογοήτευση. Όλα εξαρτώνται από τη σχέση που έχετε μεταξύ σας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχετε στο σπίτι σας έξτρα ενήλικες και έξτρα παιδιά, κάτι που θα φέρει και έξτρα άγχος σε εσάς.

Τι να κάνετε όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα παιδιά σας

Ορίστε 4 tips που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα και να περάσετε όμορφα.

Διατηρήστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μπορεί στο μυαλό σας να έχετε την τέλεια οικογένεια που απολαμβάνει ο ένας τη συντροφιά του άλλου δίπλα στο τζάκι τα Χριστούγεννα. Η λαχτάρα αυτή μπορεί να σας προκαλέσει απογοήτευση όταν έρθει εκείνη η μέρα και συνειδητοποιήσετε ότι κάποιοι κάθονται στην τραπεζαρία, κάποιοι άλλοι στην κουζίνα και κάποιοι άλλοι στο σαλόνι, όσο τα παιδιά τρέχουν, τσιρίζουν και μπαινοβγαίνουν στα υπνοδωμάτια.

Δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια. Εάν για παράδειγμα οργανώσετε εσείς ένα γεύμα στο σπίτι και θέλετε να περάσουν όλα από τα χέρια σας δεν έχετε παρά να θέσετε κανόνες σε γονείς και πεθερικά ότι δεν θέλετε βοήθεια. Αν πάλι χρειάζεστε βοήθεια, ζητήστε κάποιος να σας ψήσει ένα φαγητό που δεν προλαβαίνετε εσείς και κάποιος άλλος να φέρει τα γλυκά.

Αν πάλι έχουν καλέσει εσάς στο σπίτι τους, ρωτήστε αν χρειάζονται βοήθεια, διαφορετικά μην μπλεχτείτε και πολύ στα πόδια τους.

Μην κριτικάρετε τους άλλους

Μπορεί η πεθερά σας να μη γεμίζει το πλυντήριο πιάτων με τον τρόπο που το κάνετε εσείς ή μπορεί να θέλει να πλύνει τα πιάτα ή ίσως να παραχαϊδεύει το ένα παιδί περισσότερο από το άλλο, δείχνοντάς το μάλιστα μέσα από τα δώρα που αγόρασε. Μην την κρίνεται. Απλά συνειδητοποιήστε ότι ήθελε να βοηθήσει. Μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το κάνει, αλλά να θυμάστε ότι τουλάχιστον προσπάθησε.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να είστε γιαγιά και να νιώθετε ότι τα εγγόνια σας και τα παιδιά σας ήρθαν στο σπίτι σας, για να γλιτώσουν τα μαγειρέματα, τα πλυσίματα και γενικότερα την ακαταστασία. Ίσως να νιώθετε ότι τα εγγόνια σας δεν σας σέβονται, όμως θα πρέπει να μην κρίνετε τα παιδιά σας. Και εκείνα είναι κουρασμένα, εξαντλημένα από την καθημερινότητά τους και ίσως να θέλουν τις μέρες των γιορτών να νιώσουν λίγη ελευθερία.

Ευγένεια, ευγένεια, ευγένεια

Όποια και αν είναι η σχέση που έχετε θα πρέπει, την γιορτινή περίοδο να αφήνετε τα πεθερικά και τους γονείς σας να κακομάθουν τα παιδιά σας. Μην απαγορεύετε τις λιχουδιές και τα γλυκά, ούτε να είστε επικριτικοί μαζί τους όταν κάτι μπροστά σας που δεν εγκρίνετε. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τα εγγόνια του και εσείς θα πρέπει απλά να κάνετε υπομονή αυτές τις μέρες.

Αν πάλι είστε γιαγιά, φροντίστε να μην πάτε κόντρα στα παιδιά σας. Σίγουρα ξέρετε τι τα ενοχλεί, τι δεν τους αρέσει και ποιο μοντέλο ανατροφής χρησιμοποιούν.

Διασκεδάστε όλοι μαζί

Τραβήξτε βίντεο από όλους τους συγγενείς σας και ζητήστε τους να σας πουν μια παιδική χριστουγεννιάτικη ανάμνηση. Μια άλλη ιδέα είναι τα επιτραπέζια. Οργανώστε παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί, περνώντας χρόνο και διασκεδάζοντας.

Θυμηθείτε είναι Χριστούγεννα

Με τι έχουν να κάνουν τα Χριστούγεννα; Με τη γέννηση του Ιησού που γεννήθηκε για να σταυρωθεί, με την οικογένεια, την αγάπη, τις στιγμές που ζούμε μαζί, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση.

Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια. Καμία οικογένεια δεν έχει τις τέλειες σχέσεις. Θα πρέπει όμως να είστε ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή σας με τον άλλο τρόπο και βοηθούν όπως μπορούν, ακόμη και αν κάποια φορά γίνονται κουραστικοί.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved