Τι να κάνετε όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα παιδιά σας

Είναι οι γονείς σας ή οι γονείς του συντρόφου σας που δίνουν στα παιδιά σας ό, τι ζητούν ειδικά στην περίοδο των εορτών; Εάν δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε.

Τι να κάνετε όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα παιδιά σας

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν στα παιδιά σας ό,τι θέλουν; Δεν τους χαλάνε χατίρι, παρεμβαίνουν και χαλάνε το οικογενειακό πρόγραμμα. Τα παιδιά δεν σας ακούνε και αντιδράνε λέγοντας πως «Δεν με πειράζει αν δεν μου πάρεις αυτό το παιχνίδι, θα μου το πάρει η γιαγιά». Αυτή είναι μια κατάσταση που πολλοί γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν με τους γονείς τους ειδικά κατά την εορταστική περίοδο που οι παππούδες συνήθως περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.

Βάλτε όρια- στα δώρα, στα χατίρια

Ακόμη και αν ισχυρίζονται ότι έχουν τους καλύτερους ρόλους αφού δεν χρειάζεται να μεγαλώνουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση, οι παππούδες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να εκπαιδεύσουν σωστά τα εγγόνια τους ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τα βλέπουν. Πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των γονιών – τις δικές σας δηλαδή- και να τις αντιγράψουν. Όπως και οι γονείς, έτσι και οι παππούδες πρέπει να θέσουν όρια στα εγγόνια τους. Λέγοντας «όχι» στα παιδιά αρνούμενοι να τους κάνουν ένα χατίρι, κάποιο δώρο κ.λπ. δεν σημαίνει ότι είναι κακοί παππούδες.

Ένας από τους ρόλους των παππούδων είναι να «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια τους. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι τα κακομαθαίνουν πάρα πολύ, είναι σημαντικό να τους μιλήσετε γι' αυτό. Πείτε τους ότι η στάση τους αυτή σας κάνει να αισθάνεστε άβολα επειδή φοβάστε ότι τα παιδιά σας θα καταχραστούν την καλοσύνη τους και αυτό δεν είναι μια ιδανική σχέση.

Αλλά μην αφαιρέσετε όλα τα προνόμια τους ως παππούδες. Εξηγήστε τους ότι δεν είναι για το καλό το παιδιών να τους προσφέρουν ό,τι εκείνα θέλουν άμεσα. Επίσης πείτε τους ότι δεν είστε εναντίον μιας μικρής υπέρβασης (στα γενέθλιά τους ή τα Χριστούγεννα), αλλά όχι όλη την ώρα! Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χάσουν την αξία τους οι ξεχωριστές στιγμές. Αντίθετα, αν τους κάνουν συνέχεια δώρα εκείνα θα χάσουν τη σημασία τους.

Μπορούν επίσης να ανταλλάξουν ένα υλικό δώρο για ένα δώρο που θα είναι ακόμα πιο πολύτιμο: ο χρόνος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά μας θέλουν να περάσουν χρόνο με τους παππούδες τους, ακόμη και αν δεν τους κάνουν δώρα. Οι παππούδες και γιαγιάδες έχουν χρόνο για ειδικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν το δεσμό τους με τα παιδιά: μεσημεριανό σε μια σχολική μέρα, πηγαίνοντάς τους στον κινηματογράφο, να μαγειρέψουν ή να κάνουν περίπλοκες χειροτεχνίες μαζί με τα παιδιά, να τα μάθουν να ράβουν ή πλέκουν κλπ. Οι παππούδες θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να «χαλάσουν» τα παιδιά σας με άλλους τρόπους, χωρίς να χαλάνε τα χρήματα, ενώ ταυτόχρονα τα διδάσκουν πώς να διαχειρίζονται το γεγονός ότι δεν μπορούν να παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν όταν το θέλουν!

Ζητήστε τους να σέβονται και να ακολουθούν τους κανόνες σας

Οι παππούδες μπορούν να παρεμβαίνουν και στους κανόνες πειθαρχίας που προσπαθείτε να θέσετε στα παιδιά σας. Μην το ανεχτείτε! Ενεργήστε άμεσα, μόλις παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, και ενημερώστε τους γονείς ή τα πεθερικά σας για τους «νόμους» που ισχύουν στην οικογένειά σας και ζητήστε τους να τους σεβαστούν και να τους ακολουθήσουν. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορείτε να επιτρέψετε στην γιαγιά όταν φιλοξενεί το εγγόνι να το αφήσει να δει λίγη παραπάνω ώρα τηλεόραση ή να του δώσει ένα γλυκό ακόμα, αλλά θα πρέπει να κάνετε σαφές τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά ότι αυτό θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Πηγή: Mother for life

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved