Πώς στηρίζουμε το παιδί όταν στην οικογένεια ένα μέλος αντιμετωπίζει μία σοβαρή νόσο

Στήριξη των παιδιών κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής νόσου στην οικογένεια

Μαρία Πετρίδη
Πώς στηρίζουμε το παιδί όταν στην οικογένεια ένα μέλος αντιμετωπίζει μία σοβαρή νόσο
Bigstock

Η αντιμετώπιση ενός μέλους της οικογένειάς με μια σοβαρή νόσο είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά με κατάλληλη στήριξη, τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή με περισσότερη δύναμη και κατανόηση. Θα ήθελα να σας αναφέρω κάποιους βασικούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να στηρίξετε τα παιδιά σας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή:

Ειλικρίνεια και επικοινωνία

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τα παιδιά σας για την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά. Εξηγήστε τι είναι η νόσος, πώς επηρεάζει τον άλλον άνθρωπο στην οικογένεια και πώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την καθημερινή ζωή τους.

Ακρόαση και απάντηση στις ερωτήσεις

Τα παιδιά ενδέχεται να έχουν πολλές ερωτήσεις. Ακούστε τις ανησυχίες τους και παρέχετε ειλικρινείς απαντήσεις. Μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ειδικού στην υγεία για να εξηγήσετε τη νόσο σε απλούς και κατανοητούς όρους.

dinami-agkalias-agxos.jpg

Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν πότε το παιδί τους έχει μεγάλο άγχος που επηρεάζει ακόμα και την συμπεριφορά του.

Bigstock

Παρέχοντας αγάπη και σταθερότητα

Τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια και σταθερότητα. Προσφέρετε τους αγάπη, συμπαράσταση και ασφάλεια στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής.

Μιλήστε τους για αξίες όπως «η αγάπη, η κατανόηση, η συμπόνια», εξηγώντας τους πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην μικρή κοινωνία της οικογένειας και πόση βοήθεια θα προσφέρουν στον άνθρωπο τους που νοσεί, ενώνοντας περισσότερο την οικογένεια.

Διατηρώντας την κανονικότητα

Προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποια στοιχεία της κανονικότητας στη ζωή των παιδιών, όπως τη συνήθη ρουτίνα τους, τις δραστηριότητές τους και τον χρόνο που περνούν με τους φίλους τους.

Επανεκτιμώντας τις ανάγκες των παιδιών

Κατανοήστε ότι κάθε παιδί αντιμετωπίζει την κατάσταση διαφορετικά. Ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερη προσοχή, αγάπη ή χρόνο μαζί σας.

Αναζήτηση επιπρόσθετης στήριξης

Εάν αισθάνεστε ότι τα παιδιά χρειάζονται επιπρόσθετη ψυχολογική υποστήριξη, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό στα θέματα της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Στηρίζοντας τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής νόσου, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με κουράγιο και εμπιστοσύνη.

Η επικοινωνία, η αγάπη και η σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες που θα συμβάλουν στην ευημερία των παιδιών κατά αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Η γονεϊκή ευθύνη είναι από τους πιο απαιτητικούς και προκλητικούς ρόλους που μπορεί να αναλάβει κανείς στη ζωή. Πολλές φορές, αγαπημένοι μου γονείς αντιμετωπίζετε διάφορα σοβαρά προβλήματα, όπως οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή προσωπικές προκλήσεις. Ωστόσο, ακόμα και αν βρίσκεστε αντιμέτωποι με δυσκολίες (τόσο σοβαρές όπως η απώλεια της υγείας) είναι σημαντικό να προσπαθείτε να είσαστε το παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Το να είσαι γονιός είναι ένα ταξίδι γεμάτο ανατροπές και προκλήσεις. Όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να είμαστε το παράδειγμα που θέλουμε για τα παιδιά μας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θυμηθείτε:

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να αποκτήσετε παιδιά; Μα ασφαλώς η αγάπη. Πόση δύναμη μπορεί να σας δώσει αυτή η αγάπη για να την προσφέρεται πίσω γενναιόδωρα στον άνθρωπο σας που νοσεί, ώστε να καταλήξει βάλσαμο στις ψυχές των λατρεμένων σας παιδιών!

Ο πόνος και η δύναμη φωλιάζουν στο ίδιο συρτάρι της ψυχής και γίνονται Κουράγιο, Πίστη και Ελπίδα.

Ναι, τις περισσότερες φορές, μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές δίνουμε τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα μαθήματα της ζωής σε ότι πιο πολύτιμο έχουμε: Στα Παιδιά μας.

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved