Μήπως μεγαλώνουμε αγχωμένα παιδιά;

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το παιδί μας είναι αγχωμένο.

Μήπως μεγαλώνουμε αγχωμένα παιδιά;
Συμπτώματα που δείχνουν ότι το παιδί έχει άγχος. Bigstock

Η άποψη πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το άγχος και όχι να το περιορίσουμε, είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη: δημιουργεί αγχώδη παιδιά, τα οποία εξελίσσονται σε αγχώδεις ενήλικες.

Αυτό τονίζουν οι ψυχολόγοι οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές περιπτώσεις παιδιών αλλά και γονιών που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους.

Πώς μπορεί να αντιληφθεί ένας γονέας ότι το παιδί του είναι αγχωμένο;

Το άγχος μετατρέπεται σε παθολογική κατάσταση όταν επηρεάζει την λειτουργικότητα ενός ανθρώπου. «Συνεπώς, όταν βλέπουμε παιδιά που δεν είναι χαρούμενα και ξέγνοιαστα είναι ένα «καμπανάκι» αφύπνισης», ανέφερε η Άννα Κανδράκη, κλνική ψυχολόγος, στην εκπομπή του εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε αγχώδεις;

Σύμφωνα με την Άννα Κανδράκη δεν υπάρχει γονίδιο άγχους, είναι ένας πολύ μεγάλος μύθος. Υπάρχουν συγκεκριμένες γονεϊκές συμπεριφορές που ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε άγχος.

Άγχος και φοβίες στα παιδιά

Οι φοβίες – ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση του παιδιού – είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το συναίσθημα του άγχους είναι μεταδοτικό κι ότι πολλές φορές το αίσθημα της θλίψης ίσως «κρύβεται» πίσω από το άγχος.

Nice And Cute Girl Is Involved In Reading. She Doesnt Have Time To Eat Apple, Having Her Brait In Su

Οι συμπεριφορές των γονιών που «γεννούν» αγχώδη παιδιά

Το πρώτο κομμάτι ξεκινάει από την βρεφική ηλικία η οποία έχει να κάνει με μία μαμά που είναι συναισθηματικά απούσα κι έτσι διαταράσσεται ο μητρικό δεσμός. Το παιδί αναπτύσσει το άγχος της εγκατάλειψης και νιώθει ότι πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του.

Το δεύτερο είναι η υπερπροστατευτική μαμά που νιώθει ότι πρέπει να τα προβλέψει όλα κι έτσι οδηγείται σε αποφυγές δραστηριοτήτων που οδηγούν το παιδί να νιώσει ανεπαρκές σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Το τρίτο έχει να κάνει με το κομμάτι της υποτίμησης των συναισθημάτων που νιώθει ένα παιδί.

«Το πιο σημαντικό είναι να δεχτούν οι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να τα προβλέψουν και να τα ελέγξουν όλα», τόνισε μεταξύ άλλων, τόνισε η κλινική ψυχολόγος.

Στην ίδια εκπομπή καλεσμένη ήταν και η Νίκη Κάρτσωνα η οποία μίλησε για το πώς μαζί με τον σύζυγό της προσπαθούν να μεγαλώσουν τον γιο τους με λιγότερο άγχος ενώ αναφέρθηκε κι όλα όσα την άγχωναν και εκείνη ως παιδί.

Μπορείτε να δείτε όλα όσα ειπώθηκαν για το άγχος στα παιδιά στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved