Τρόποι για να στηρίξετε συναισθηματικά το παιδί σας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συναισθηματική στήριξη των γονιών τους.

Νίκη Παπανικολάου
Τρόποι για να στηρίξετε συναισθηματικά το παιδί σας
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συναισθηματική υποστήριξή σας. Bigstock

Η αντιμετώπιση αρνητικών και δύσκολων συναισθημάτων όπως το άγχος, η μοναξιά και ο φόβος μπορεί να είναι πρόκληση για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο για αυτά από ότι για τους ενήλικες.

Ως γονιός, έχετε έναν σημαντικό ρόλο να παίξετε βοηθώντας τα να διαχειριστούν όλα τα αρνητικά συναισθήματα, δίνοντάς τα τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται.

Family Two People Sitting On Bed In Bedroom Reading Book. Father And Daughters Girl At Home Spending

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

Κάντε το σπίτι σας ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος

Εάν υπάρχει ένα μέρος που κάνει κάθε παιδί να αισθάνεται ασφάλεια, αυτό είναι το σπίτι του. Το θεωρεί καταφύγιο όπου νιώθει ότι το αγαπούν και το στηρίζουν. Καθιερώστε καθημερινές και εβδομαδιαίες ρουτίνες στο σπίτι. Φτιάξτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα στο οποίο θα τηρεί το παιδί σας. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει τις δραστηριότητες από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την ώρα του ύπνου το βράδυ. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε χρόνο παιχνιδιού καθώς και οικογενειακές δραστηριότητες.

Μιλήστε στο παιδί σας

Το να μιλήσετε στο παιδί σας για τα πράγματα που βιώνει συναισθηματικά είναι ένα μεγάλο βήμα για να το βοηθήσετε να τα αντιμετωπίσει. Το κάνει να νιώθει ότι το ακούνε, το εκτιμούν και το κατανοούν. Όταν μιλάτε μαζί του, φροντίστε ν΄ ακούτε περισσότερο και να παρεμβαίνετε λιγότερο.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας δεν θέλει να μοιραστεί τα συναισθήματά του, μην το πιέζετε. Μόλις νιώσει την ανάγκη απλά ακούστε το και αφήστε το να μιλήσει. Απαντήστε μόνο για να επιβεβαιώσετε ότι παρακολουθείτε με προσοχή όσα λέει.

Ενθαρρύνετε την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων

Τα παιδιά έχουν διάφορους τρόπους έκφρασης και διοχέτευσης των αρνητικών συναισθημάτων. Μερικές φορές, τα εκφράζουν εμφανίζοντας κακές συμπεριφορές. Κι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερο η συναισθηματική υποστήριξη του γονέα. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και να το ακούσετε. Ενθαρρύνετε, επίσης, τη μη λεκτική επικοινωνία με πολλές αγκαλιές.

Portrait Of Mother Consoling Her Crying Sad Injured Son. Child Family Support Parent Concept

Επικοινωνήστε μαζί του

Μερικές φορές, το μόνο πράγμα που χρειάζεται για να νιώθουν καλά τα παιδιά είναι να ξέρουν ότι είστε εκεί γι' αυτά. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, φροντίστε να διατηρήσετε μια ισχυρή σχέση με το παιδί σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Αφιερώστε χρόνο για ουσιαστική επικοινωνία, τρώγοντας μαζί ή κάνοντας κάποιες συζητήσεις.

Να είστε το πρότυπό του

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε το σωστό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί σας. Ο τρόπος που μιλάτε, οι εκφράσεις του προσώπου, οι αντιδράσεις σας, η γλώσσα του σώματός σας, διαμορφώνουν συμπεριφορές που μιμείται το παιδί. Είναι επίσης σκόπιμο να του δείξετε πως διαχειρίζεστε το άγχος με υγιείς τρόπους.

Με πληροφορίες από το akersacademy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved