Η έλλειψη σωστών προτύπων προς ταύτιση πόσο επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

Η έλλειψη σωστών προτύπων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών.

Μαρία Πετρίδη
Η έλλειψη σωστών προτύπων προς ταύτιση πόσο επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

Tι σημαίνει πραγματικά για ένα παιδί να μεγαλώνει έχοντας στο πλευρό του πρότυπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του.

Bigstock

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος στην οποία τα παιδιά αναπτύσσουν τις βασικές τους πεποιθήσεις, αξίες και αντιλήψεις για τον κόσμο γύρω τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία παίζουν τα πρότυπα προς τα οποία ταυτίζονται. Ωστόσο, η έλλειψη σωστών προτύπων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία των παιδιών.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει πραγματικά για ένα παιδί να μεγαλώνει έχοντας στο πλευρό του πρότυπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του.

oikogeneia.jpg
  • Η σημασία των προτύπων:

Τα πρότυπα είναι άτομα ή μοντέλα που εκπαιδεύουν τα παιδιά για την ανάπτυξη της ταυτότητάς τους.

  • Η έλλειψη σωστών προτύπων:

Όταν τα παιδιά δεν έχουν πρότυπα που να ταιριάζουν με τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν σύγχυση και ανασφάλεια.

  • Επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση:

Η έλλειψη σωστών προτύπων μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, καθώς δεν έχουν κάποιον να αντικατοπτρίζει την αξία τους.

  • Κοινωνικός αποκλεισμός:

Τα παιδιά που δεν μπορούν να ταυτιστούν με πρότυπα ενδέχεται να αισθάνονται αποκλεισμένα από την κοινωνία τους.

  • Προσοχή στην ποικιλομορφία:

Η παιδική ηλικία είναι περίοδος πολύμορφης ανάπτυξης, και είναι σημαντικό να προσφέρουμε τα σωστά πρότυπά στα παιδιά.

Τα πρότυπα, είναι τα πρότυπα συμπεριφοράς, αξιών και αρχών που επιλέγουμε να ακολουθούμε στη ζωή μας. Είναι το πώς συμπεριφερόμαστε, πώς επικοινωνούμε με τους άλλους, και πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτά τα πρότυπα από τους ενήλικες που τα περιβάλλουν.

Πώς επηρεάζουν τα πρότυπα τα παιδιά;

undefined
  • Καθορίζουν τη συμπεριφορά:

Τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονέων και των σημαντικών ενηλίκων γύρω τους. Αν βλέπουν θετικά πρότυπα, προσαρμόζουν αυτήν τη συμπεριφορά.

  • Διαμορφώνουν τις αξίες:

Τα πρότυπα βοηθούν στη διαμόρφωση των αξιών των παιδιών. Εάν οι γονείς αξιοποιούν σωστές αξίες, τα παιδιά τις υιοθετούν.

  • Παρέχουν ασφάλεια:

Η συνέπεια στα πρότυπα παρέχει στα παιδιά αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό είναι σημαντικό για την ψυχολογική τους ευημερία.

Πώς να δημιουργήσουμε σωστά πρότυπα;

  • Να είμαστε θετικά παραδείγματα:

Ο καλύτερος τρόπος να επηρεάσουμε τα παιδιά είναι να είμαστε θετικά παραδείγματα. Να δείχνουμε αγάπη, σεβασμό, και αλληλεγγύη κάθε στιγμή με την στάση ζωής μας.

  • Να επικοινωνούμε:

Συζητώντας με τα παιδιά μας για τις αξίες και τη συμπεριφορά, τα βοηθάμε να κατανοήσουν τη σημασία τους.

  • Να αντιμετωπίζουμε τα λάθη:

Οι γονείς δεν είναι τέλειοι. Είναι σημαντικό να δείχνουμε στα παιδιά μας πώς να αντιμετωπίζουν τα λάθη και τις δυσκολίες.

pyrhnikh-oikogeneia.jpg

To μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας και τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα και οφέλη συνολικά για τα παιδιά

Bigstock


Από την στιγμή που έρχεται ένα παιδί στον κόσμο, βλέπει ακούει αναπαράγει και αντιγράφει συμπεριφορές και στάσεις ζωής. Όλα αυτά γίνονται το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσει και θα δημιουργήσει την δική του πραγματικότητα. Αρκεί μία μόνο στιγμή να αναλογιστούμε: «Ποιά πραγματικότητα ονειρευόμαστε να ζήσει το παιδί μας;», «Ποια πρότυπα θα το βοηθήσουν να την δημιουργήσει;», «Είμαστε τα πρότυπα για την ζωή που ονειρευόμαστε και επιθυμούμε για το παιδί μας;».

Είναι ευθύνη μας να προσφέρουμε τα σωστά πρότυπα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της ταυτότητας των παιδιών, προάγοντας ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να βρουν αναγνώριση, αξία και σεβασμό.

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved