Οι μαθητές με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται ότι σχετίζεται με τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.

Οι μαθητές με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να αποκρυπτογραφεί και να συναισθάνεται συναισθήματα των γύρω του Bigstock

Το να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια πώς να τα διαχειρίζεστε (γνωστό και ως συναισθηματική νοημοσύνη ) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για επιτυχία.

Είναι μια δεξιότητα που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σχέσεις, να επιλύσετε προβλήματα και πολλά άλλα.

Φαίνεται όμως ότι η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει μεταξύ άλλων και τις επιδόσεις των μαθητών στο σχολείο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση στο περιοδικό Psychological Bulletin, οι μαθητές με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όσον αφορά τους βαθμούς και τα τεστ.

1656114216058-40775223-sinaisuhmatiki-noimosini.jpg

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να αποκρυπτογραφεί και να συναισθάνεται συναισθήματα των γύρω του. Όσο καλύτερα το κάνει αυτό, τόσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική του νοημοσύνη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη ως όρος έγινε γνωστός μέσω του δημοσιογράφου ερευνητή Danliel Goleman ο οποίος τον δημιούργησε βασιζόμενος στις έρευνες των ψυχολόγων John Mayer και Peter Hamphshire. Οι πτυχές που καθορίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου περιλαμβάνουν:

sinaisthimatiki-noimosini.jpg

Συναισθηματική νοημοσύνη και σχολικές επιδόσεις

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 160 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1998 και 2019 και στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 42.000 φοιτητές από 27 χώρες, εκ των οποίων πάνω από το 76% ήταν αγγλόφωνοι. Οι μαθητές ήταν όλων των βαθμίδων, από το δημοτικό έως το κολλέγιο.

«Αν και γνωρίζουμε ότι η υψηλή νοημοσύνη και η ευσυνείδητη προσωπικότητα είναι τα πιο σημαντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την ακαδημαϊκή επιτυχία, η έρευνά μας υπογραμμίζει έναν τρίτο παράγοντα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, που μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μαθητές να επιτύχουν», δήλωσε η Carolyn MacCann, Ph.D. και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν αρκεί να είσαι έξυπνος και εργατικός. Οι μαθητές πρέπει επίσης να είναι σε θέση να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους για να πετύχουν στο σχολείο».

Η MacCann πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει την ακαδημαϊκή επιτυχία. «Οι μαθητές με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη ίσως είναι σε θέση να διαχειρίζονται καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, την πλήξη, την απογοήτευση, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακαδημαϊκή επίδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το thebump.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved