Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς θα την ενισχύσετε.

Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού

Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματινή νοημοσύνη του παιδιού.

Bigstock

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη εννοούμε την ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να αποκρυπτογραφεί και να συναισθάνεται συναισθήματα των γύρω του. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο-ερευνητή Daniel Goleman ο οποίος τον δημιούργησε βασιζόμενος στις έρευνες των ψυχολόγων John Mayer και Peter Hamphshire. Οι πτυχές που καθορίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου περιλαμβάνουν αυτοέλεγχο, κοινωνικές δεξιότητες, κινητοποίηση, αυτογνωσία και ενσυναίσθηση.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού;

Παραμείνετε ψύχραιμοι στις δύσκολες στιγμές

Τα μικρά παιδιά βιώνουν έντονα συναισθήματα. Μπορεί να θυμώσουν, να στεναχωρηθούν και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Προσπαθήστε να τους μιλήσετε με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία μέχρι να ηρεμήσουν.

ofeli-agkalias-3.jpg

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Το παιχνίδια και γενικά ο χρόνος που περνάτε με το παιδί είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή του. Επιλέξτε δραστηριότητες όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί ή να παίξετε ένα παιχνίδι.

Μιλήστε και ονομάστε συναισθήματα

Ξεκινήστε με τα απλά συναισθήματα όπως τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό. Βοηθήστε το μικρό σας να ξεχωρίσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα αυτά όταν τα νιώθει και έτσι θα μπορεί να εκφράζεται πιο εύκολα.

Δημιουργήστε ρουτίνα

Καθιερώνοντας μία ρουτίνα σε ό,τι έχει να κάνει για παράδειγμα με το φαγητό, το παιχνίδι ή τον ύπνο το παιδί μαθαίνει τι να περιμένει και νιώθει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

Βάλτε όρια

Τα παιδιά όσο πιο μικρά είναι τόσο περισσότερες φορές θα πρέπει να τους υπενθυμίζετε το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στις διαφορετικές καταστάσεις. Να είστε δίπλα τους και ό,τι ζητάτε να το αιτιολογείτε με απλό και κατανοητό τρόπο.

Μη φοβηθείτε τον έπαινο

Μη φοβάστε να πείτε «μπράβο» στο παιδί. Η επιβράβευση θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και θα του δώσει ώθηση να προσπαθεί περισσότερο ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

«Ναι» στις αγκαλιές

Οι τρυφερές στιγμές με το μωρό σας όπως όταν κάθεστε αγκαλιασμένοι, όταν κάνετε μπάνιο ή όταν του κάνετε μασάζ είναι από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσετε το δέσιμο με το παιδί σας από τη βρεφική του ακόμα ηλικία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved