Πώς ο ουσιαστικός χρόνος με την οικογένεια επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Ο ποιοτικός χρόνος των γονέων: Βρίσκοντας ισορροπία χωρίς στρες

Μαρία Πετρίδη
Πώς ο ουσιαστικός χρόνος με την οικογένεια επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι στιγμές που μοιράζεστε με τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά πολύπλοκες ή εξαιρετικές. 

Bigstock

Η πατρότητα και η μητρότητα αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές και πολυδιάστατες πτυχές της ζωής. Μεταξύ των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γονείς, η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στον χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους και τις δικές τους ανάγκες αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία μιας υγιούς και ευτυχισμένης οικογενειακής ατμόσφαιρας.

Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής συχνά οδηγεί τους γονείς σε ένα αδιέξοδο, όπου οι απαιτήσεις της εργασίας, του νοικοκυριού και άλλες υποχρεώσεις συγκρούονται με την επιθυμία να παραμείνουν παρόντες στη ζωή των παιδιών τους.

Εν μέσω αυτής της πίεσης, είναι σημαντικό να αναζητηθούν τρόποι που θα σας επιτρέψουν αγαπητοί γονείς να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας χωρίς το βάρος του στρες.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία ενός προσεκτικά δομημένου προγράμματος. Καθορίζοντας προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα, θα μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας και να διασφαλίσετε ότι θα υπάρχει ειδικός χρόνος για την αφιέρωση στα παιδιά σας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινά ή εβδομαδιαία διαστήματα, όπου η προσοχή σας είναι αποκλειστικά στα παιδιά, απαλλαγμένη από τις αποσπασματικές διαταραχές.

Επίσης, η απλότητα είναι κλειδί. Οι στιγμές που μοιράζεστε με τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά πολύπλοκες ή εξαιρετικές. Απλές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι στο πάρκο, οι κοινές βόλτες, η ανάγνωση παραμυθιών πριν τον ύπνο και οι καθημερινές συζητήσεις μπορούν να δημιουργήσουν στιγμές συνδεσιμότητας που θα μείνουν αξέχαστες.

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι ζωτικής σημασίας. Να ακούτε με προσοχή τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους.

Ο χρόνος που μοιράζεστε ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο όταν τα πηγαίνετε στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες είναι πολύτιμος.

htthi-ethima-paradoseis-oikogeneia.jpg

Tα ήθη και τα έθιμα είναι ένα καταφύγιο, ένα βάλσαμο για τις δύσκολες περιόδους της ζωής των παιδιών

Bigstock

Δείξτε ενδιαφέρον για ότι μικρό ή μεγάλο μοιραστεί το παιδί μαζί σας.

Κατανοείστε το και μην αμφισβητείτε τις ανησυχίες ή τα συναισθήματα του .

Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος για να απαντήσετε σε απορίες ή προβληματισμούς του, πείτε του ότι θέλετε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε και να συνεχίσετε την κουβέντα, με πιο σωστές λύσεις ή συμβουλές.

Τα παιδιά απολαμβάνουν τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί τους, όχι τον ποσοτικό χωρίς νόημα χρόνο.

Να θυμάστε :

1ον: Αυτή η μία ώρα όπου θα μιλήσετε, θα γελάσετε, θα σχολιάσετε, θα ακούσετε προσεκτικά το παιδί, θα παίξετε και δεν θα παραλείψετε να του πείτε πόσο όμορφα νοιώθετε που είστε μαζί είναι το χρυσάφι στην σχέση σας.

2ον: Ο ουσιαστικός χρόνος που αφιερώνετε στα παιδιά σας συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος. Όταν τα παιδιά αισθάνονται αγαπημένα και στηριγμένα από τους γονείς τους, αναπτύσσουν μια θετική αυτοεικόνα και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Αυτό ενισχύει την ανθεκτικότητά τους στον στρες και στις δυσκολίες της ζωής.

3ον: Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας προάγει την επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Καθώς ακούτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών σας, δημιουργείτε ένα ανοιχτό περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύξουν δεξιότητες αυτοεξέλιξης και αντιμετώπισης των προκλήσεων.

4ον: Ο συχνός ουσιαστικός χρόνος με την οικογένεια ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της. Οι κοινές δραστηριότητες και η συνεργασία δημιουργούν αίσθηση ομαδικότητας και αλληλεγγύης.

Τέλος επενδύστε τις ποιότητες της ψυχής σας στον χρόνο (λίγο ή πολύ) που μοιράζεστε με τα παιδιά σας.

Αφήστε την αγάπη, την αλήθεια, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση να δουλέψουν ευεργετικά, διώχνοντας το στρες και τις ενοχές από την υπέρτατη σχέση σας!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved