Τι είναι μητρότητα;

Μια από τις πιο δύσκολες να οριστούν έννοιες, είναι αυτή της μητρότητας.

Μυρτώ Κογεβίνα
Τι είναι μητρότητα;

Πολλά έχουν γραφτεί για το ρόλο της μητέρας. Πώς μια γυναίκα γίνεται μητέρα, και τι περιλαμβάνει αυτό;

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί σταθμό στη ζωή μιας γυναίκας. Έχει σημαντικότατη επίδραση στην προσωπική της εξέλιξη και επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά της, σε πρακτικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Η μητρότητα δεν είναι ένα πράγμα, αλλά πολλά πράγματα συγχρόνως -υπέροχη, τρομακτική, στρεσογόνος, καθηλωτική. Μητρότητα σημαίνει ατελείωτη, άνευ όρων αγάπη. Ενέχει απίστευτη ευτυχία μα και τεράστια αίσθηση ευθύνης. Μια μητέρα κινείται πάντα με γνώμονα την αστείρευτη αγάπη για το παιδί της και την επιθυμία της να το προστατεύσει από κάθε κίνδυνο, να το βοηθήσει να μεγαλώσει γερό και να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Χαρακτηρίζεται από την ευκολία με την οποία κάνει θυσίες για το παιδί της, και από το γεγονός ότι αυτό δεν την πειράζει καθόλου!

Μαμά δε γίνεσαι μόνο γεννώντας ένα παιδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει μαμά μια γυναίκα, όπως για παράδειγμα η χρήση παρένθετη μητέρας, ή η υιοθεσία. Μία μητέρα η οποία αποκτά το παιδί της με άλλον τρόπο -παρένθετη μητέρα ή υιοθεσία- δεν είναι, σε καμία περίπτωση, λιγότερο μητέρα. Η έγνοια, η φροντίδα και η αγάπη για το παιδί της είναι αυτό που κάνει μια μαμά, μαμά. Η απόκτηση παιδιού, με όποιον τρόπο κι αν συμβεί αυτό, αλλάζει τη ζωή μας- αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή- για πάντα.

Από την άλλη πλευρά, η μητρότητα δε βιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από κάθε μητέρα, πράγμα απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. H κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το κάθε παιδί μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες από τη μητέρα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της δε συγκρίνεται με καμία άλλη στον κόσμο!

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved