Μεγαλώνοντας τα παιδιά με αξίες

Οι γονείς είναι η χρυσή πηγή των αξιών.

Μαρία Πετρίδη
Μεγαλώνοντας τα παιδιά με αξίες

Η ποιότητα της ζωής των παιδιών μας εξαρτάται από τις αξίες που είναι προικισμένη η προσωπικότητα τους.

Bigstock

Ο ερχομός ενός παιδιού σε μια οικογένεια σηματοδοτεί πάντα μια νέα αρχή για το ζευγάρι ή τον γονιό που με χαρά και λαχτάρα ανοίγει την αγκαλιά και την ψυχή του για να δεχθεί και να προσφέρει «τα πάντα» στο πιο πολύτιμο δώρο της ζωής, το παιδί .

Όνειρα, σχέδια, αποφάσεις πρωτοστατούν στην ζωή των νέων γονιών, που γεμάτοι χαρά, φόβο, και αγάπη, θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τον καρπό της ζωής τους.

Στην ερώτηση «τι θα επιθυμούσατε για το παιδί σας;», θα σου απαντήσουν ότι θέλουν να γίνει ένας καλός και επιτυχημένος άνθρωπος. Να έχει υγεία και να είναι χαρούμενος.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς επιθυμούν, υγεία, επιτυχία και προσωπική ευτυχία για τα παιδιά τους.

Θέλουν να τους προσφέρουν τα πάντα, ακόμα και αν χρειαστεί να στερηθούν οι ίδιοι, για να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στην εξέλιξη και την ευημερία των παιδιών.

Ασφαλώς είναι χρήσιμα τα εφόδια που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί για να διεκδικήσει την δική του καλύτερη θέση στον κόσμο μας.

Σίγουρα η μόρφωση, η οικονομική υποστήριξη, οι κοινωνικές γνωριμίες είναι ένα σημαντικό διαβατήριο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του, αλλά ο φάρος της προσωπικότητας του που θα το οδηγεί πάντα στα λιμάνια της προσωπικής γαλήνης και ευζωίας είναι οι Αξίες που θα έχει βιώσει θα έχει υιοθετήσει και θα ορίζουν την ζωή του.

Αν θες να διδάξεις την αγάπη στην οικογένεια σου, αγάπησε την, σεβάσου την.

Bigstock

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ!

Είναι ότι βίωσε και εισέπραξε από το σπίτι του καταρχάς και κατά δεύτερον από το περιβάλλον (σχολείο, φίλοι ,δάσκαλοι και προπονητές ).

Οι Αξίες καθορίζουν τον χαρακτήρα μας και κατά την άποψη μου ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ, Οι Αξίες ΒΙΩΝΟΝΤΑΙ ή ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ.

Ας αναφέρουμε μόνο μερικές από αυτές:

Αγάπη, Αλήθεια, Ειλικρίνεια, Κατανόηση, Δικαιοσύνη,

Αποδοχή, Σεβασμός,

Ειρήνη, Συμπόνια, Ελευθερία.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις την αγάπη;

Μπορείς να την διδάξεις με λόγια;

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος, είναι, να ταξιδέψεις μέσα στην Αγάπη την Συμπόνια, την Αποδοχή, τον Σεβασμό, με συνοδοιπόρο το παιδί, το οποίο θα βιώνει θα εισπράττει και θα παρατηρεί τα συναισθήματα, τα αποτελέσματα, την εξέλιξη.

Αν θες να διδάξεις την αγάπη στην οικογένεια σου, αγάπησε την, σεβάσου την, αποδέξου τον καθένα ξεχωριστά, πρόσφερε την συμπόνοια σου, μάθε να είσαι δίκαιος, έχει κατανόηση, ζήσε με Ειρήνη και διαλλακτική.

Η ποιότητα της ζωής των παιδιών μας εξαρτάται από τις αξίες που είναι προικισμένη η προσωπικότητα τους.

axies gonion.jpg

Οι γονείς είναι η πηγή αξιών

Bigstock

Οι γονείς είναι η χρυσή πηγή των αξιών.

Τα παιδιά κουβαλούν παντού μαζί τους το σπίτι τους. Είναι αδύνατον να ξεφύγουν από αυτό, είναι αδύνατον να ξεφύγουν από τα βιώματα τους.

Το λέω κάθε φορά και θα το πω άλλη μία.

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο μας για να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Μας βάζουν στην διαδικασία να στρέψουμε το βλέμμα στην ψυχή μας να ανακαλύψουμε τα διαμάντια μας και να στολίσουμε με αυτά τα όνειρα και το μέλλον τους.

Αν ονειρεύεστε το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας προσφέρετε τους βιωματικά τις αξίες σας.

Σταθείτε σταθεροί ακλόνητοι βράχοι στο πλευρό τους και βήμα βήμα αφήστε τα να δουν τις αξίες που θα προσφέρουν νόημα και δύναμη στην ζωή τους.

Μια δεύτερη πηγή άντλησης αξιών ασφαλώς και είναι το σχολείο, αλλά να θυμάστε ότι δεν επαρκεί δυστυχώς πάντα, διότι εξαρτάται από παράγοντες που είναι έξω από την δική σας ζώνη δράσης.

Το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί είναι το σπίτι του και παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ζωή του.

Δεν αρκεί να ακούει το παιδί διδαχές όπως: «Μίλα με σεβασμό στην γιαγιά», χρειάζεται να βλέπει τον μπαμπά ή την μαμά να μιλάει με σεβασμό στην γιαγιά, στον γείτονα, στον συνάνθρωπο.

Χρειάζεται να βλέπει τον γονιό να δείχνει αγάπη σε όποιον την χρειάζεται ,να είναι δίκαιος στις συμπεριφορές και αποφάσεις του.

Με άλλα λόγια να βλέπει τις αξίες της ζωής να παίρνουν σάρκα και οστά στην καθημερινότητα μέσα από την στάση ζωής των γονιών του.

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο αξιών

Bigstock

Η ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ!

Το σημαντικότερο σχολείο στην ζωή των παιδιών.

Όσα υλικά αγαθά και αν έχει ένα παιδί και όλη την γνώση του κόσμου και αν κουβαλά στο μυαλό, εν θα κατακτήσει ποτέ την γαλήνη και την προσωπική ευτυχία αν δεν έχει αξίες που θα οδηγούν με ασφάλεια τα βήματα του.

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν ενσυναίσθηση, προσφέροντας και μεταδίδοντας απλόχερα αξίες σημαντικές μέσα από την στάση ζωής τους, έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα ποιοτικότερο επίπεδο ζωής, μέσα από μια εξέλιξη που έχει ανάγκη και αναζητά ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

OI AΞΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο αξιών. Νοιώθει πιο ασφαλής και σίγουρος όταν οι πράξεις του εναρμονίζονται με τις αξίες του. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει, οι επιλογές, έχουν σαν αφετηρία το σύστημα αξιών του.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό εφόδιο για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο των παιδιών είναι η μεταλαμπάδευση αξιών.

Κάθε παιδί μεγαλώνει και σχεδιάζει το ταξίδι της ζωής του με όνειρα και ελπίδες, με λαχτάρα και ανυπομονησία, με άγνοια και ενθουσιασμό. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσει Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες και πραγματικά το σημαντικότερο όπλο του θα είναι η δύναμη ψυχής και χαρακτήρα, που θα έχει διαμορφωθεί από το σημαντικότερο δώρο της οικογένειας του, τις ποιότητες της ψυχής τους τις ανεκτίμητες αξίες τους.

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved