Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να έχεις μια τοξική αδερφή

Και τι να κάνεις για να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση.

Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να έχεις μια τοξική αδερφή
Bigstock

Σε έναν τέλειο κόσμο, όλες οι αδελφικές σχέσεις θα έπρεπε να μοιάζουν με μια ονειρεμένη ταινία της Disney. Για παράδειγμα: τα αδέρφια να μοιράζονται με ευκολία τα ρούχα τους, να λένε αστεία και να κάνουν αθώες φάρσες στους γονείς τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να είναι μερικές από τις πιο δύσκολες σχέσεις που θα πρέπει να διαχειριστείτε. Σκεφτείτε το λίγο: Η αδερφή σας είναι κάποια που γνωρίζετε σχεδόν όλη σας τη ζωή. Ξέρει τι σας παρακινεί, τι μπορεί να σας εκνευρίσει και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε. Και μερικές φορές, αν είναι τοξικό άτομο, χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση εναντίον σας.

Παρακάτω ακολουθούν έξι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε μια τοξική αδερφή, καθώς και μερικές συμβουλές για να βελτιωθεί η κατάσταση.

1. Πάντα εκείνη έχει δίκιο

Η αδερφή σας πάντα μισούσε τα αγόρια με τα οποία βγαίνατε και σας έκανε να νιώθετε ότι δεν θα βρείτε ποτέ τον κατάλληλο, γιατί πολύ απλά κανείς δεν ήταν τόσο καλός για εσάς. Έχει τις ίδιες απόψεις και για τους επαγγελματικούς σας στόχους, τους φίλους και γενικότερα για όλα όσα κάνετε. Εάν πείτε ότι είστε ευχαριστημένη με τη ζωή σας και τους ανθρώπους που έχετε κοντά σας και εκείνη εκνευριστεί και δείξει δυσφορία τότε η σχέση μεταξύ σας μπορεί να είναι τοξική.

Τι να κάνετε: Η Phebe Brako-Owusu θεραπεύτρια και ειδικός σε θέματα γάμου και οικογένειας συμβουλεύει να μειώσετε ο,τι μοιράζεστε με την αδερφή σας αν ξέρετε ότι δεν μπορεί να είναι υποστηρικτική μαζί σας. Μπορείτε επίσης να θέσετε ξεκάθαρα όρια για το τι χρειάζεστε/ έχετε ανάγκη από μια συζήτηση μαζί της. Για παράδειγμα: «Θέλω να μιλήσω σε κάποιον για την προσωπική μου ζωή. Απλά θέλω κάποιον να με ακούσει, δεν θέλω να με συμβουλέψει. Είσαι διατιθεμένη να με ακούσεις χωρίς να δώσεις συμβουλές;».

2. Είναι χειριστική

Όταν κάνετε σε κάποιον μια ερώτηση «Γεια, θέλεις να έρθεις την επόμενη εβδομάδα;» δεν έχετε κανένα απώτερο σκοπό. Όταν ένα τοξικό άτομο σας κάνει μια ερώτηση, ωστόσο, μπορεί να στήνει μια παγίδα. «Είσαι ελεύθερη για δείπνο αύριο στις επτά;». Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ερώτηση; «Αν δεν είσαι ελεύθερη για δείπνο αύριο στις επτά, θα είμαι θυμωμένη μαζί σου για την υπόλοιπη εβδομάδα». Τα τοξικά άτομα θέλουν να κάνετε ότι σας λένε: «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτούς. Χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους για να πετύχουν κάτι που θέλουν να κάνουν», αναφέρει η Abigail Brenner, M.D στο Psychology Today.

Τι να κάνετε: «Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η χειραγώγηση δεν αφορά εσάς αλλά εκείνη. Όταν παρατηρείτε ένα μοτίβο χειραγώγησης, είναι χρήσιμο να το ονομάσετε με ευγενικό τρόπο, εκφράζοντας τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζει», λέει η Brako-Owusu.

3. Δεν σέβεται τα όρια

Αγαπάτε τη μικρή σας αδερφή, αλλά πάντα εκμεταλλεύεται την καλοσύνη σας. Το έχει κάνει συνήθεια να εμφανίζεται σπίτι σας χωρίς να σας ενημερώνει, ζητάει φαγητό, θέλει να ξεκουραστεί λίγο, ίσως και να κοιμηθεί. Επειδή την αγαπάτε, ενδίδετε αλλά ακόμη και αν της πείτε να σταματήσει να εμφανίζεται χωρίς να σας ενημερώνει, συνεχίζει να το κάνει.

Τι να κάνετε: Θέστε ξεκάθαρα όρια και συνέπειες. Η Brako-Owusu αναφέρει: «Πείτε της για παράδειγμα "Θα ήθελα να γνωρίζω το πότε θα έρθεις. Αν δεν με ενημερώσεις την επόμενη φορά δεν θα σου ανοίξω". Επίσης κάποιες φορές μπορείτε να πείτε "Σε παρακαλώ μην έρθεις ξανά απρόσκλητη".

4. Πάντα είναι εκείνη το «θύμα»

Κάποιες φορές τα μέλη μιας οικογένειας, τείνουν να θυματοποιούνται. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ της έκφρασης απογοήτευσης και της δημιουργίας ενός τοξικού περιβάλλοντος κατηγορώντας όλους τους άλλους για τα συναισθήματά τους. Εάν η αδερφή σας αρνείται να σας μιλήσει για μια εβδομάδα επειδή αποφασίσατε να περάσετε μια μέρα με τους φίλους σας και όχι με εκείνη, τότε βρίσκεστε σε τοξικό έδαφος.

Τι να κάνετε: «Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο η οικογένειά σας χρησιμοποιεί την ενοχή και την ντροπή για να καλύψει τις ανάγκες της. Η επίγνωση αυτού είναι το κλειδί», αναφέρει η Jasmin Bishop, σύμβουλος εφήβων, ενηλίκων και οικογενειών. «Ένα πράγμα που θα σας βοηθήσει είναι να λέτε "όχι" στις μεγάλες αντιδράσεις γύρω σας. Την οικογένειά μας δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Το ίδιο και τα αδέρφια μας. Εάν η αδερφή σας σας προκαλεί πίεση σε κάποια πράγματα μπορείτε να αρνηθείτε να βρεθείτε μαζί της».

5. Ποτέ δεν ζητά συγγνώμη με ειλικρίνεια

Περιμένατε ποτέ μια συγγνώμη από κάποιον και καταλήξατε τελικά να του ζητήσετε συγγνώμη εσείς; Αυτή είναι μια κλασική κόκκινη σημαία και σημάδι τοξικότητας. Αν η αδερφή σας ακολουθεί αυτή την τακτική, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι τοξική.

Τι να κάνετε: Η αντιστροφή του θύματος για να ξεφύγει από την ευθύνη είναι μια κλασική τοξική κίνηση. Αποφεύγει την ευθύνη, δεν ζητά συγγνώμη για λάθη που κάνει και προσπαθεί να γυρίσει τη συμπόνια και το ενδιαφέρον επάνω του. Για παράδειγμα δίνετε ραντεβού, σας στήνει, δεν σας ενημερώνει και όταν σας συναντά αργότερα την ίδια μέρα ή μετά από μερικές μέρες σας λέει ότι δεν ήρθε γιατί τσακώθηκε με τον φίλο της και πέρασε ένα δύσκολο πρωινό, χωρίς κανείς να την καταλαβαίνει και να αναγνωρίζει τα δικά της συναισθήματα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να της δείξετε ότι κατανοείτε τα συναισθήματά της αλλά την επόμενη φορά να σας ενημερώνει ειδικά αν έχετε δώσει ραντεβού και περιμένετε.

6. Τα πάντα είναι διαγωνισμός για εκείνη

Κάθε φορά που της τηλεφωνείτε και για να της πείτε για την προαγωγή που πήρατε ή για το κατόρθωμα του παιδιού σας, εκείνη σας λέει για τις δικές της επιτυχίες και κατορθώματα των παιδιών της. Αν εσείς και η αδερφή σας δεν είστε ικανές να χαρεί η μία με τις χαρές της άλλης, τότε υπάρχει θέμα.

Τι να κάνετε: Η Jasmine Bishop προτείνει να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί της. Πείτε της πώς νιώθετε και πόσο θέλετε να χαρείτε με τη χαρά της αφού πρώτα δείξει χαρά, ενδιαφέρον και υποστήριξη σε όλα όσα πήρατε να της πείτε εσείς στο τηλέφωνο. Τονίστε της ότι δεν κάνετε κάποιο διαγωνισμό για το ποια είναι καλύτερη από την άλλη.

με πληροφορίες από το purewow.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved