Γιατί τα αδέλφια συνήθως διαφέρουν μεταξύ τους;

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα αδέλφια;  

Γιατί τα αδέλφια συνήθως διαφέρουν μεταξύ τους;

Αδελφές είναι ξαπλωμένες στον καναπέ και μιλάνε.

Bigstock

Θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί τα αδέρφια, αν και μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια, είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Το κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και την δική του προσωπικότητα, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια από πλήθος παραγόντων, όπως μπορεί να είναι το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών ή το βιοτικό επίπεδο. Σημαντικό επίσης ρόλο φαίνεται να παίζει η σύνθεση της οικογένειας και η σειρά που έχει γεννηθεί το κάθε παιδί.

Παράγοντες που επηρεάζουν τα αδέλφια και είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους

1656112495633-943348198-adelfia-2.jpg

O μεγάλος αδελφός φιλάει τρυφερά το μωρό.

Κληρονομικοί ή γενετικοί παράγοντες

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετική παραλλαγή (δηλαδή κάθε παιδί κληρονομεί ένα τυχαίο δείγμα DNA από κάθε γονέα).

Διαφορετική ανατροφή

Οι γονείς μπορεί να έχουν υιοθετήσει διαφορετικές γονικές δεξιότητες καθώς μεγάλωναν. Για παράδειγμα, να ήταν πιο χαλαροί στο δεύτερο παιδί, πιο ευέλικτοι ίσως και πιο ανεκτικοί.

Αλλαγές στο στενό περιβάλλον

Αλλαγές στο στενό κοινωνικό περιβάλλον είναι πιθανό να επηρεάσουν τις εμπειρίες και την αντίληψη του παιδιού καθώς μεγαλώνει.

Διαφορετικές μεταβλητές

Τα βιώματα και οι εμπειρίες που έχουν τα αδέλφια διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα τους.

Σχέση με τον γονιό

Το κάθε παιδί αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα και η σχέση που αναπτύσσει με τους γονείς του είναι διαφορετική. Ένα από τα αδέρφια μπορεί να έχει την προσοχή των γονιών του στραμμένη πάνω του και το άλλο να τη διεκδικεί. Το ένα παιδί να είναι ζωηρό και να δέχεται συνέχεια παρατηρήσεις και το άλλο να είναι ήσυχο και να επιβραβεύεται συνεχώς. Όλα αυτά επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχοσύνθεση αλλά και το χαρακτήρα των παιδιών.

Η Jeanine Vivona, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολλέγιο του New Jersey μιλώντας στους New York Times ανέφερε ότι « ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια είναι σύνηθες. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουν οι γονείς να τον διαχειριστούν με τον σωστό τρόπο».

Κατά την Jeanine Vivona ο ανταγωνισμός μεταξύ των αδερφών εξυπηρετεί έναν αναπτυξιακό σκοπό και τα βοηθά να καταλάβουν τι τα κάνει μοναδικά και ξεχωριστά.

Με πληροφορίες από το news24.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved