Γονεϊκά στυλ ανατροφής: Υπάρχουν 5 - Σε ποιο ανήκετε (βίντεο)

Οδηγός ανατροφής και διαπαιδαγώγησης παιδιών

Γονεϊκά στυλ ανατροφής: Υπάρχουν 5 - Σε ποιο ανήκετε (βίντεο)

Γονείς με το παιδί τους στη φύση - Ένα από τα 5 γονεϊκά στιλ ανατροφής και διαπαιδαγώγησης παιδιών

Bigstock

Όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να γίνουμε για τα παιδιά μας, αλλά συχνά υπάρχουν αντικρουόμενες συμβουλές για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, ευγενικό και επιτυχημένο.

Κάθε μέρα είναι διαφορετική με τα παιδιά στο σπίτι και καθ' όλη τη διάρκεια της ανατροφής τους, είναι σημαντικό οι γονείς να εστιάζουν στην εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων, των ευθυνών και στη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των αναγκών των παιδιών, των άλλων μελών της οικογένειας και φυσικά του εαυτού τους.

Πώς θα μπορέσουν όμως οι γονείς να ισορροπήσουν όλα τα παραπάνω; Πώς θα καταφέρουν να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους;

Γονεϊκό στυλ ανατροφής παιδιών

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να μεγαλώσει ένας γονιός το παιδί του. Σύμφωνα με έρευνα για να μεγαλώσει ένα αυτοδύναμο παιδί με υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι πιο αποτελεσματικό να είσαι υποστηρικτικός παρά αυταρχικός γονιός. Θέλετε το παιδί σας να σας ακούει, να σας σέβεται και να σας εμπιστεύεται αντί να σας φοβάται. Και αυτό θα το καταφέρετε μόνο αν είστε γονιός που βάζει όρια και ελευθερία μαζί.

afstiroi-goneis-kai-katathlipsi-paidion.jpg

Αυστηρός μπαμπάς συζητά με την μικρή του κόρη που δείχνει θλιμμένη

Bigstock

5 μοντέλα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης παιδιών

Σε όλα τα παραπάνω συμφωνεί και η Άσπα Πασπάλη, παιδοψυχολόγος, όπου μέσα από την εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, εξήγησε πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην ανατροφή των παιδιών, καθώς οι ανάγκες από παιδί σε παιδί, διαφέρουν.

Επίσης στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε και στα μοντέλα διαπαιδαγώγησης, τονίζοντας πως το ιδανικό μοντέλο (όπως αναφέραμε και εμείς) είναι εκείνο στο οποίο συνυπάρχουν τα όρια και η ελευθερία του παιδιού, καθώς δημιουργεί ισχυρούς και ασφαλείς δεσμούς.

Εκτός από το παραπάνω «ιδανικό μοντέλο», σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο, υπάρχουν ακόμη τέσσερα μοντέλα. Υπάρχει το δημοκρατικό μοντέλο, υπάρχουν οι επιτρεπτικοί γονείς (μάλιστα το θεωρεί ως πιο το επικίνδυνο μοντέλο), υπάρχουν οι αυταρχικοί γονείς και τέλος οι παραμελητικοί γονείς.

Μάθετε αναλυτικά για όλα τα μοντέλα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης παιδιών στο βίντεο που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved