Τα παιδιά με αυστηρούς γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη. 

Τα παιδιά με αυστηρούς γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη
Bigstock

Υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι για να είσαι καλός γονιός γι΄αυτό και ο καθένας κάνει ό,τι θεωρεί σωστό για τον ίδιο, την οικογένειά του και το περιβάλλον του.

Άλλωστε, δεν υπάρχει οδηγός για το πώς μια μαμά ή ένας μπαμπάς μπορεί να αποφύγει τα λάθη στον τρόπο ανατροφής του παιδιού του.

Κατά καιρούς, γίνονται διάφορες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις συγκεκριμένων τρόπων γονικής μέριμνας και τα αποτελέσματα τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε πολλούς γονείς.

goneis-piezoun-ta-paidia.jpg

Αυστηροί γονείς και κατάθλιψη παιδιών

Σύμφωνα με το Study Finds , μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με γονείς που είναι αυστηροί μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leuven που έκαναν τη μελέτη, δήλωσαν ότι οι γονείς που υιοθετούν ένα πιο αυταρχικό στυλ μπορούν να αλλάξουν την «καλωδίωση» του εγκεφάλου του παιδιού τους με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας . Αυτό ισχύει ειδικά για τους γονείς που ασκούσαν σωματική τιμωρία και ψυχολογική χειραγώγηση.

Μια τέτοια συμπεριφορά φαίνεται ότι αλλάζει τον εγκέφαλο και τον τρόπο που λειτουργεί. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν παρατηρούνται σε παιδιά που έχουν μια πιο υποστηρικτική ανατροφή.

Ειδικότερα, για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν 23 παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών που μεγάλωσαν με πολύ αυστηρούς γονείς. Τα συνέκριναν με μια άλλη ομάδα παιδιών που είπαν ότι οι γονείς τους ήταν δίπλα τους, τους στήριζαν και είχαν αυτονομία.

Όταν έκαναν χαρτογράφηση γονιδιώματος, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με αυστηρή ανατροφή είχαν μια αλλαγή στην «καλωδίωση» του εγκεφάλου τους και αυτό είναι που τα έκανε πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε στην άλλη ομάδα παιδιών.

paidikos-fovos.jpg

Αυστηροί γονείς - Φοβισμένα παιδιά

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα αυστηρό αυταρχικό περιβάλλον μπορεί να υιοθετήσουν μια υποτακτική συμπεριφορά όπου θα κυριαρχείται από το φόβο της τιμωρίας η όποια θα το οδηγήσει σε εσωστρέφεια, οργή και κατάθλιψη. Ενώ πιο σπάνια μπορεί να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά πολύ αρνητική.

Διαμάχες και συγκρούσεις

Οι περισσότεροι γονείς ενώ προσπαθούν να υιοθετήσουν το δημοκρατικό μοντέλο με την έννοια ότι μιλούν και εξηγούν στα παιδιά τους. Συχνά όμως απογοητεύονται ότι με την συζήτηση δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, μερικές φορές ενώ είναι δημοκρατικοί καταλήγουν υπέρμετρα αυστηροί. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σταθερότητα, στον τρόπο αντιμετώπισης των πράξεων, επικρατεί η αντίδραση των παιδιών, διαμάχες και συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από το moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved