Πώς να διδάξετε στα παιδιά το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων

Απλοί τρόποι για να μάθουν τα παιδιά την ουσία των γιορτών.

Πώς να διδάξετε στα παιδιά το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων
Bigstock

Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά σημαίνουν στολίδια, δέντρο, Αη Βασίλης, βόλτες, γλυκά και πολλά, πολλά δώρα.

Και φυσικά είναι όλα αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά.

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων δεν περιορίζεται στα υλικά αγαθά αλλά αφορά σε αξίες και πράξεις όπως η προσφορά και η αλληλεγγύη.

Αυτές τις γιορτές λοιπόν μιλήστε στα παιδιά σας για την αγάπη, τη χαρά, την ανιδιοτέλεια και δείξτε τους με πράξεις πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να δείξετε στα μικρά σας πώς να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των γιορτών:

akriva-dora-xristougenna.jpg

Ιστορία των Χριστουγέννων

Επειδή τα μικρά παιδιά κατανοούν καλύτερα όταν αυτό συνοδεύεται με εικόνα, είναι καλύτερο να τους δείξετε την ιστορία του Χριστού με κινούμενα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να φανταστούν και να κατανοήσουν την ώρα και τον τόπο όπου ξεκίνησαν όλα. Το YouTube είναι γεμάτο από περιεκτικές αλλά απλές και χαριτωμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων που εξηγούν την ιστορία των Χριστουγέννων ακόμη και στα πιο μικρά παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο.

Γενέθλια

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που αγαπούν τα παιδιά περισσότερο από τα Χριστούγεννα, τα γενέθλιά τους! Η καλύτερη λύση για να κατανοήσουν την ιδέα ότι τα Χριστούγεννα είναι μια μέρα που γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού είναι να τους πείτε ότι τα Χριστούγεννα είναι στην πραγματικότητα τα γενέθλιά του Χριστού.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν το καλό

Πριν ζητήσετε από τα παιδιά σας να γράψουν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, ζητήστε τους να γράψουν ένα όπου ζητούν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία κάποιου άλλου. Επιπλέον, μαζί με τα παιδιά σας δωρίστε ρούχα και παιχνίδια σε συλλόγους που τα έχουν ανάγκη, ή αγοράστε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ για το κοινωνικό παντοπωλείο.

paidia-Xristougenna.jpg

Διαβάστε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο

Επιλέξτε ένα βιβλίο με χριστουγεννιάτικες ιστορίες που θα παροτρύνουν το παιδί να κάνουν μια ευχή, να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους, να βοηθούν τους άλλους, να αναγνωρίζουν τη σημασία της επιμονής και πολλά άλλα.

Διδάξτε την γενναιοδωρία

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως ιδανική ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τη γενναιοδωρία. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της προσφοράς. Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν σε ποια άτομα θα ήθελαν να κάνουν δώρο. Επίσης, ζητήστε να γράψουν μερικές ευχές σε μια κάρτα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν έχουν κουμπαρά, ζητήστε να δώσουν ένα ποσό ( δεν έχει σημασία αν ένα ή δύο ευρώ) για να ενισχύσουν ένα σύλλογο παιδιών.

Με πληροφορίες από το hoorayheroes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved