6+1 Συμβουλές για γονείς για αξέχαστα Χριστούγεννα

  • Νιώστε το πνεύμα των Χριστουγέννων… και σκορπίστε το παντού!
  • Προετοιμάστε μια μεγάλη έκπληξη
  • Μαγειρέψτε μαζί
  • Διοργανώστε βραδιά παιχνιδιών
  • Φτιάξτε μαζί με τα παιδί σας τα στολίδια
  • Δώστε χαρακτήρα στα δώρα για τους αγαπημένους σας κάνοντας το αμπαλάζ με τα παιδιά σας
  • Και το πιο σημαντικό! Διατηρήστε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη…
6+1 Συμβουλές για γονείς για αξέχαστα Χριστούγεννα
Photo by Paige Cody on Unsplash

Δεκέμβρης!!! Λαμπιόνια, στολίδια, πολύχρωμες κορδέλες, λαχταριστά γλυκά, δώρα, χαρούμενες παιδικές φωνές και γενικώς μια … όμορφη ανυπομονησία!

Για πολλούς ανθρώπους είναι η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου… (σίγουρα και δική μου). Συχνά οι γονείς προβληματίζονται για το τι μπορούν να κάνουν μαζί με τα παιδιά τους και πώς να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις μέρες των διακοπών. Ακόμα κι αν δουλεύετε κι ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος, υπάρχει τρόπος για να κάνετε αυτά τα Χριστούγεννα αξέχαστα για εσάς και τα παιδιά σας. Πώς; Μα φυσικά ξεκινώντας από το συναίσθημα…

meres giorton sto spiti me ta paidia 1

Photo by Tyler Delgado on Unsplash

Νιώστε το πνεύμα των Χριστουγέννων… και σκορπίστε το παντού!

Προσπαθήστε να αφεθείτε κι εσείς, όπως τα παιδιά σας, στο πνεύμα των γιορτών. Σκορπίστε απλόχερα αγάπη, καλοσύνη και χαμόγελα γύρω σας. Μπορείτε μαζί με το παιδί σας να φτιάξετε μερικά πακέτα αγάπης με ρούχα και παιχνίδια που το παιδί σας δεν χρειάζεται πια και να τα προσφέρετε σε κάποια οργάνωση για παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Κάνοντας μαζί μια καλή πράξη, θα του περάσετε το μήνυμα της αγάπης προς το συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης και της προσπάθειας για συμμετοχή στο καλό. Το συναίσθημα που θα βιώσετε ως ανταμοιβή είναι μοναδικό και το παράδειγμα που θα δώσετε στα παιδιά ξεπερνά ακόμα και τις καλύτερες συμβουλές.

Προετοιμάστε μια μεγάλη έκπληξη

Τα παιδιά, περιμένουν τις γιορτές με μεγάλη ανυπομονησία. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τον ενθουσιασμό τους, με το να τα κρατάτε σε αγωνία για μια ημέρα έκπληξη. Κρεμάστε στο ψυγείο σας ένα χαρτί που θα το προορίζετε για το μικρό σας και θα του λέτε «5 μέρες έμειναν για…. ;» , «4 μέρες έμειναν για….;». Τελικά η ημέρα που θα έρθει θα είναι μια μέρα που θα είναι αφιερωμένη σε εκείνο (αν είναι αδερφάκια μια μέρα αφιερωμένη και στα δυο ή πρώτα στο ένα και μετά στο άλλο, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους και τις ηλικίες τους). Η μέρα θα συμπεριλαμβάνει αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού σας και αποκλειστικό χρόνο μαζί σας. Αν είναι μεγαλύτερο, μαζί και με τους φίλους του. Επίσης, κάποια δώρα έκπληξη. Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι δώρα ακριβά, αλλά να αντιπροσωπεύουν το ενδιαφέρον του ατόμου που τα δωρίζει. Έτσι, ακόμη και μια ζωγραφιά φτιαγμένη από το αδερφάκι, είναι ένα σημαντικό δώρο έκπληξη. Επίσης, το να κάνετε μαζί κάποια κατασκευή ή κάτι που το παιδί δεν ζει στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα, εκεί που είναι έτοιμο για ύπνο, να βγείτε έξω και να δείτε το φεγγάρι. Να θυμάστε πάντα ότι οι μικρές χαρούμενες στιγμές μαζί σας έχουν μεγάλη αξία για το παιδί σας. Εσείς θα του μεταδώσετε ενθουσιασμό και εκτίμηση για τη φύση, παρά για ένα εντυπωσιακό καινούριο ακριβό αντικείμενο.

meres giorton sto spiti me ta paidia 3

Photo by Phillip Goldsberry on Unsplash

Μαγειρέψτε μαζί

Φτιάξτε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ζαχαρωτά σπιτάκια κι όχι μόνο! Κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, ζάχαρη, σοκολάτα, μπισκότα, πουράκια, πολύχρωμες καραμελίτσες και το παιχνίδι ξεκινά! Το όφελος είναι πολλαπλό! Έχετε γλυκά από τα χεράκια σας, μικρότερο κόστος και στιγμές με τα παιδιά σας πραγματικά απολαυστικές!

Διοργανώστε βραδιά παιχνιδιών

Μπορείτε να διοργανώσετε μία οικογενειακή βραδιά καλώντας κοντινούς σας φίλους με τα παιδιά τους και αφιερώστε την στο παιχνίδι! Μαζευτείτε γύρω από το τζάκι, αν υπάρχει, ή καθίστε κάτω στο χαλί και παίξτε παιχνίδια όπως η παντομίμα, επιτραπέζια κλπ. Ενσωματώστε χριστουγεννιάτικες παραλλαγές, π.χ. στην παντομίμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίτλους από χριστουγεννιάτικες ταινίες, βιβλία κλπ.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδί σας τα στολίδια

Προμηθευτείτε λίγα υλικά όπως λευκό πηλό, τέμπερες σε διάφορα χρώματα, πινέλα, glitter, κορδέλες και κορδόνια, λίγη έμπνευση και με βοήθεια την ανεξάντλητη φαντασία των παιδιών σας, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας αντικρίζοντας το αποτέλεσμα! Σε περίπτωση που δεν θέλετε όλα αυτά τα στολίδια στο δέντρο του σαλονιού σας, μπορείτε να βάλετε ένα μικρό δεντράκι στο δωμάτιο του παιδιού σας που θα γεμίσει αποκλειστικά με τα στολίδια που θα’ χετε φτιάξει μαζί. Η χαρά που θα νιώσει είναι ασύγκριτη!

meres giorton sto spiti me ta paidia 2

Photo by Arun Kuchibhotla on Unsplash

Δώστε χαρακτήρα στα δώρα για τους αγαπημένους σας κάνοντας το αμπαλάζ με τα παιδιά σας

Μετά τα ψώνια που θα κάνετε με τα παιδιά, μπορείτε στο σπίτι να δημιουργήσετε μαζί και το αμπαλάζ. Χρησιμοποιήστε υλικά που ήδη έχετε και τη φαντασία των παιδιών. Εκτός από χαρτί περιτυλίγματος του εμπορίου, μπορείτε να κάνετε περιτύλιγμα με χαρτί από εφημερίδα ή περιοδικό, να δέσετε φιόγκους με κορδέλες και κορδόνια, να κολλήσετε χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα, να ζωγραφίσετε και γενικώς να αυτοσχεδιάσετε. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε μικρά δώρα μέσα σε γυάλινα βαζάκια ή ξεχασμένα χάρτινα κουτιά. Προσθέτοντας μια κορδέλα με περίτεχνο δέσιμο τ’ αποτέλεσμα δείχνει υπέροχο. Ταυτοχρόνως θα γεμίσετε όμορφα την ώρα σας και σίγουρα θα περάσετε στα παιδιά κι ένα οικολογικό μήνυμα. Χαρίστε σε αγαπημένους τα δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Σίγουρα θα ενθουσιαστούν γιατί ακόμα και το πιο μικρό δώρο αποκτά άλλη αξία όταν το συνοδεύει το προσωπικό μεράκι!

Ααα… Και το πιο σημαντικό! Διατηρήστε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη…

Ενισχύστε την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και δημιουργήστε μία παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ζωντανή την παιδικότητα και την φαντασία του μικρού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την ψυχοσύνθεση του και προσφέρετε μία ευρύτητα στο αναπάντεχο και το καλοπροαίρετο, με τελετουργίες όπως: Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει ένα μπολ με μπισκοτάκια και ένα ποτήρι γάλα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ότι τα αφήνετε για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης, όταν θα φέρει το δώρο του. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει το ίδιο μέσα στον μύθο. Μπορείτε να σηκωθείτε την επόμενη ημέρα νωρίς και να αδειάσετε το περιεχόμενο.

Πραγματικά το συναίσθημα του παιδιού όταν αντικρίζει το δαγκωμένο μπισκότο από τον «Άγιο Βασίλη» είναι μοναδικό και κανένα υλικό δώρο δεν μπορεί να προσφέρει ανάλογη χαρά.

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6975541206
celia.chalioti@gmail.com
IG: @celia.chalioti
FB: @School & Career Consulting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved