Το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού και πώς επηρεάζει τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του παιδιού;

Το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Για χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα δεύτερα παιδιά δεν λαμβάνουν την ίδια αγάπη και προσοχή που λαμβάνουν τα πρωτότοκα ή τα μικρότερα παιδιά μίας οικογένειας. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού.

Τι είναι το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού

Το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο ή το μεσαίο παιδί της οικογένειας επηρεάζεται αρνητικά από την παρουσία των αδερφών του. Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς καλομαθαίνουν το μικρότερο παιδί και αναθέτουν όλες τις ευθύνες στο μεγαλύτερο παιδί, με αποτέλεσμα το μεσαίο να λαμβάνει λιγότερη προσοχή και ευθύνες.

Στο βιβλίο με τίτλο The Birth Order, o ψυχολόγος Kevin Laman υποστηρίζει ότι όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα αγνοούν σε σχέση με τα αδέρφια τους, υποφέρουν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά δεν επικοινωνούν αυτά τους τα συναισθήματα και έτσι οι γονείς είναι δύσκολο να εντοπίσουν την ύπαρξη προβλήματος.

Two Big Sisters And Their Toddler Brother Having Fun Outdoors. Two Young Girls Holding Baby Boy On S

Έχουν όλα τα μεσαία παιδιά το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού;

Όχι, δεν έχουν όλα τα παιδιά το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού. Ωστόσο, εάν κάποιος γονιός δείχνει ξεκάθαρα την προτίμησή του σε ένα παιδί, αυτό είναι πρόβλημα. Σε μία οικογένεια όπου όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο και ακούνε τις ανάγκες τους, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρηθούν συμπτώματα αυτού του συνδρόμου.

Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Συνέπειες

Η σύγκριση με τα αδέρφια του έχει σαν αποτέλεσμα το μεσαίο παιδί να μην πιστεύει στον αυτό του και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, είναι πιθανό το παιδί να ζηλεύει τα αδέρφια του, αναπτύσσοντας μάλιστα επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους.
Τα μεσαία παιδιά που δέχονται την προσοχή που θέλουν, είναι εύκολο να χάσουν την κατεύθυνσή τους, τους στόχους τους.

Τέλος, εάν δεν ακούσουν ότι τα εκτιμούν ή εάν δεν περνούν καθόλου χρόνο με τους γονείς είναι πιθανό τα μεσαία παιδιά να αρχίσουν να νιώθουν ότι δεν περιμένει κανείς τίποτα από αυτά, με αποτέλεσμα να μην έχουν και αυτά προσδοκίες από τον εαυτό τους.

Two Big Sisters And Their Toddler Brother Having Fun Outdoors. Two Young Girls Holding Baby Boy On S

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού;

Θέλει την προσοχή σας αλλά δεν το δείχνει

Το μεσαίο παιδί μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην αγάπη σας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλει την προσοχή σας. Ίσα ίσα. Πιθανά με τον τρόπο αυτό να θέλει να σας δείξει ότι θέλει να του δώσετε ακόμα περισσότερη σημασία και χρόνο.

Αποζητά την προσοχή σας

Το μεσαίο παιδί μπορεί να αποζητά την προσοχή σας και να το δείχνει με διαφορετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα βομβαρδίζοντάς σας με ερωτήσεις ή ζητώντας για τη βοήθειά σας σε ό,τι κάνει. Πιθανά να αρνείται να κάνει πράγματα μόνο του και να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους γονείς ή στα άλλα αδέρφια.

Μισεί τις συγκρίσεις

Όταν συγκρίνετε τα παιδιά σας μειώνοντας το δεύτερο παιδί, είναι πιθανό να πληγωθεί και να κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα του πείτε. Γενικά, αποφύγετε τις συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών και έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια

Είναι σύνηθες τα αδέρφια να έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους και ειδικά εάν οι γονείς δεν δείχνουν ότι σέβονται και εκτιμούν τη διαφορετικότητα του κάθε ενός.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved