Τα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς τον πρώτο χρόνο

Αυτά είναι τα λάθη των γονιών τον πρώτο χρόνο με το μωρό

Τα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς τον πρώτο χρόνο
Bigstock

Ο πρώτος χρόνος με το νεογέννητο είναι γεμάτος συναισθήματα: αγάπη, χαμόγελα, κλάματα, φόβο, αβεβαιότητα.

Δεν υπάρχει οδηγός, βιβλίο, ή ειδικός που να μπορεί να σας προετοιμάσει πλήρως για αυτό που θα ακολουθήσει. Γι΄αυτό και είναι λογικό να γίνουν λάθη.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς τον πρώτο χρόνο;

Πανικοβάλλονται με το παραμικρό

Οι νέοι γονείς ανησυχούν ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. «Πολλοί νέοι γονείς έχουν υπερβολικές αντιδράσεις στο βήχα, τον εμετό και άλλα πράγματα που κάνει ένα μωρό», λέει ο Leon Hoffman, MD, διευθυντής του Pacella Parent Child Center στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι το μωρό αντιλαμβάνεται αυτό το άγχος.

lathi gonion me neogennito

Δεν αφήνουν το βρέφος να κλάψει

Μα, γιατί κλαίει το μωρό; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς νέους γονείς, ειδικά τον πρώτο χρόνο, καθώς πιστεύουν ότι κάτι έχει. «Αυτό συμβαίνει γιατί συνδέουμε το κλάμα με το γεγονός ότι κάνουμε κάτι λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε», εξηγεί η νοσοκόμα Jennifer Walker, RN. Όπως αναφέρει οι γονείς μπορούν να τα παρηγορήσουν παίρνοντάς τα αγκαλιά και νανουρίζοντάς τα. Ωστόσο, εάν το μωρό είναι απαρηγόρητο για αρκετή ώρα και έχει πυρετό, εξάνθημα , εμετό , πρησμένη κοιλιά ή οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Ξυπνάνε το μωρό για να θηλάσει

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν -και πρέπει - να κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες τη νύχτα. Όμως, όπως αναφέρει η Jennifer Walker, υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά παχύρρευστο ώστε να χορταίνει το μωρό με αποτέλεσμα πολλές μαμάδες να ανησυχούν για το αν τρέφεται σωστά. Ξυπνούν λοιπόν το μωρό για να το θηλάσουν διαταράσσοντας τη ρουτίνα ύπνου.

lathi gonion me neogennito1

Παραλείπουν την στοματική φροντίδα του μωρού

Πολλοί νέοι γονείς δεν σκέφτονται ότι ακόμα και τα νεογιλά δόντια χρειάζονται φροντίδα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία , από τη στιγμή δηλαδή που το μωρό βγάλει τα πρώτα του δοντάκια.

Εμπιστεύονται αναξιόπιστες πηγές για συμβουλές

Οι απορίες που έχουν οι γονείς, ειδικά τον πρώτο χρόνο, είναι πολλές και το διαδίκτυο είναι το μέσο στο οποίοι αναζητούν απαντήσεις. Όμως, η πηγή ενημέρωσής τους πρέπει να είναι αξιόπιστη και τα στοιχεία να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά ο παιδίατρός τους είναι εκείνος που θα δώσει απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματά τους.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved