Μπορούν οι γονείς να είναι φίλοι με τα παιδιά τους;

Γονείς, φίλοι με τα παιδιά ή και τα δύο; Τι πρέπει να ισχύει; 

Μπορούν οι γονείς να είναι φίλοι με τα παιδιά τους;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών τους.

Ξεχνούν όμως ότι είναι πρωτίστως γονείς. Είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να μπερδευτεί εάν ο πατέρας γίνει ο καλύτερός του φίλος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την μητέρα.Το παιδί θ΄αρχίσει να αναρωτιέται, γιατί, αφού η καλύτερη φίλη είναι η μητέρα του, τού λέει τι πρέπει να κάνει και τι όχι, τι να φορέσει και τι να φάει;

Η γραμμή οριοθέτησης πρέπει όχι μόνο να υπάρχει αλλά να είναι ξεκάθαρη. Πρέπει το παιδί να σέβεται το γονιό του.

«Εφόσον είστε πρώτα γονείς, μπορείτε να είστε στη συνέχεια και φίλοι τους», αναφέρει σε άρθρο της στο more4kids.info η συγραφέας, Jennifer Shakeel, σπεύδοντας να εξηγήσει: «Το πρώτο βήμα για να είστε φίλος του παιδιού σας είναι να προσδιορίσετε τι σημαίνει η φράση «είμαστε φίλοι». Αυτό είναι το αρχικό κλειδί για να διατηρήσετε παράλληλα την απαραίτητη ισορροπία στη σχέση μαζί τους. Πρέπει να καθοριστούν όρια και το παιδί σας πρέπει να τα κατανοήσει. Κι εσείς όμως από την πλευρά σας, πρέπει να σέβεστε το παιδί σας με πολλούς τρόπους».

paidia filoi me goneis

Πώς να γίνετε φίλος με το παιδί σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε φίλοι με το παιδί σας

Σεβασμός

Ορίστε κανόνες σχετικά με το πόσο αργά μπορούν να μείνουν έξω, πού πηγαίνουν και σε ποια πάρτι, ποιες είναι οι σχολικές τους υποχρεώσεις. Ξέρουν ότι είστε ο γονιός τους και αυτός που τους προστατεύει και πρέπει να σας σέβονται.

Αποδοχή

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να είστε φίλος με το παιδί σας. Πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά δείχνοντας όχι μόνο ότι το σέβεστε αλλά κι ότι αποδέχεστε αρκετές από τις επιλογές του.

Αγάπη

Δείξτε στο παιδί την αγάπη σας. Προσπαθήστε να μην έχετε παρεμβατικό ρόλο σε κάθε κίνηση που κάνει και να λέτε τη γνώμη σας χωρίς να την επιβάλλετε. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διατήρηση μιας φιλίας με το παιδί σας.

Θα υπάρξουν συνέπειες

Εάν δεν τεθούν κανόνες και όρια, το παιδί θα μπερδευτεί. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται κανόνες, κι ακόμη και αν είστε φίλος τους πρέπει να καταλάβουν ότι η παραβίαση των κανόνων έχει συνέπειες γιατί είστε η μαμά ή ο μπαμπάς τους.

Με πληροφορίες από kidsinthehouse.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved