Συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά

Συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά

  • Οι "Συνήθειες του μυαλού"- Ο ρόλος τους στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού
  • Πώς εκφράζονται οι συνήθειες
  • Ποιες είναι οι "Συνήθειες του μυαλού"
  • Υπάρχουν άλλες "Συνήθειες του μυαλού";
Συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά

Συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά και οι όποιες χαρακτηρίζουν έξυπνους, ευέλικτους και επιτυχημένους ανθρώπους.

«Η συνήθεια είναι ένα καλώδιο, υφαίνουμε ένα κομμάτι της κλωστής της κάθε ημέρα και στο τέλος δεν μπορούμε να την κόψουμε», Σοφία Αντερά-Ουρανία Μπούγα.

Είναι αλήθεια ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί επαναλαμβάνοντας συμπεριφορικά μοντέλα αυτόματα, ανταποκρινόμενος κάθε φορά σε εντολές μας η σε εξωτερικά ερεθίσματα. Οι συνήθειες του μυαλού μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια δημιουργική ζωή γεμάτη ευελιξία και ανοιχτούς ορίζοντες ή να μας εγκλωβίσουν σε σενάρια φόβου, δυσπιστίας, ανασφάλειας, στερώντας μας την εξέλιξη, την ελευθερία, την δυνατότητα να τολμήσουμε να εξερευνήσουμε το άγνωστο.

Πώς εκφράζονται οι συνήθειες

simperifores paidia ensunaisthisi 2

Οι Συνήθειες εκφράζονται πάντα με συμπεριφορές που οδηγούν σε δράση και αποτέλεσμα. Ήδη σε σχολεία των Σκανδιναβικών χωρών, με πρώτη την Σουηδία, οι «Συνήθειες του Μυαλού» είναι μια προσφιλής μέθοδος στους μαθητές/τριες.

Η κατανόηση και η εξάσκηση στην εφαρμογή τους παρέχουν στα άτομα ικανότητες για να αντιμετωπίσουν καθημερινές καταστάσεις της ζωής, ανακαλύπτοντας τις ποιότητες και την δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Διδάσκοντας τα παιδιά μας τις «Συνήθειες του Μυαλού» τα εφοδιάζουμε με στρατηγικές οι όποιες, έχει αποδειχθεί, ότι ενισχύουν την ανάπτυξη ικανοτήτων και την προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο με θετικά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές από αυτές, υφαίνοντας το νήμα που μπορεί να μας συνδέσει αδιάρρηκτα.

1) Επιμονή:

H έννοια της επιμονής προσεγγίζεται ως η ικανότητα παραμονής σε μια δύσκολη κατάσταση και στην εξεύρεση λύσεων μέσω ευέλικτης σκέψης και στρατηγικής.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους πιστεύοντας ότι «δεν μπορούν να το κάνουν». Επίσης ενισχύεται η ικανότητα τους να αναλύουν μια κατάσταση ανακαλύπτοντας λύσεις που πριν ήταν δύσκολο να αντιληφθούν.

2) Διαχείριση παρορμητικότητας:

Είναι με άλλα λόγια η σκέψη πριν την δράση ώστε να κατανοήσουν το πρόβλημα, να συλλέξουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν πλάνο δράσης. Βοηθά τους μαθητές/τριες να αναστοχαστούν πάνω σε εναλλακτικές επιλογές, να κρίνουν και να οργανωθούν, κατανοώντας την κατάσταση πριν την αναζήτηση της λύσης.

3) Ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση:

Πολλοί Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ακρόαση με κατανόηση και ενσυναίσθηση αποτελεί χαρακτηριστικό των πολύ έξυπνων ανθρώπων. Με την συγκεκριμένη συνήθεια τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν με κατανόηση τα όσα λέει ο συνομιλητής τους, τι θέλει να τους επικοινωνήσει καθώς επίσης τις ιδέες και απόψεις που εκφράζει.

Είναι αυτό που ο Piaget ονομάζει «ξεπέρασμα του εγωκεντρισμού» και αναπτύσσει στα παιδιά την κριτική σκέψη. Η συνήθεια αυτή ενισχύει την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ατόμων δημιουργώντας σχέσεις με ποιότητα ενώ μειώνει την επίδραση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

4) Ευέλικτη σκέψη:

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είδους μας είναι η προσαρμοστικότητα της σκέψης και η πλαστικότητα του ανθρώπινου μυαλού.

Είναι σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά να προσεγγίζουν ένα θέμα από διαφορετική οπτική η να χρησιμοποιούν μια εναλλακτική λύση σε ένα θέμα όταν αυτό δεν λύνεται με τον συνήθη τρόπο. Θα μπορούν επίσης να επεξεργάζονται πληροφορίες αλλά και αλλαγή πορείας της σκέψης προκειμένου να φτάσουν στην επίτευξη των στόχων τους.

5) Δημιουργία, Φαντασία, Ενδιαφέρον:

Τα παιδιά γεννιούνται με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στην πορεία της ζωής τους μέσα από τις συμπεριφορές των ενηλίκων απομακρύνονται από αυτές τις ποιότητες. Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, να συντηρούν και να αναπτύσσουν την φαντασία τους και να ανατροφοδοτούν το ενδιαφέρον τους για οτιδήποτε συνθέτει τον συναρπαστικό κόσμο μας.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι συνήθως έχουν φαντασία που τους οδηγεί σε ανοιχτούς ορίζοντες καθώς αφήνονται στην δια βίου μάθηση ενισχύοντας την προσωπική τους εξέλιξη.

simperifores paidia ensunaisthisi 3

6) Αίσθηση Χιούμορ:

Η αίσθηση του χιούμορ είναι γνωστή ένδειξη εξυπνάδας. Το χιούμορ έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων, δίνει έμπνευση, δημιουργικότητα και αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης αλλά και επικοινωνίας.

Η δυνατότητα να κατανοούμε πότε μια κατάσταση είναι πραγματικά αστεία είναι σημαντική, ειδικά για τα παιδιά που συχνά κάνουν χιούμορ με στοιχεία όπως η διαφορετικότητα και οι δυσκολίες των άλλων.

Το χιούμορ αντιθέτως που μοιράζει χαμογέλα, αναδεικνύει την φωτεινή και ανέμελη πλευρά της ζωής μας, δίνει αισιοδοξία και ενώνει κάτω από την φωτεινή του ομπρέλα τις ανθρώπινες ψυχές, είναι μια από τις σημαντικότερες ποιότητες και μεγάλη κινητήρια δύναμη.

Υπάρχουν άλλες "συνήθειες του μυαλού";

Ασφαλώς υπάρχουν αρκετές ακόμη «συνήθειες του μυαλού» που προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο και ποιότητα στην ζωή και στις σχέσεις των ανθρώπων.

Οι παραπάνω συνήθειες είναι, κατά την ταπεινή γνώμη μου, από τις πιο σημαντικές. Μπορούμε να τις υιοθετήσουμε στρέφοντας συνειδητά νου και ψύχη προς αυτές, ώστε να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας.

Φανταστείτε τον κόσμο μας «αύριο» με ενήλικες που θα έχουν μεγαλώσει σκεπτόμενοι με επιμονή σε κάθε δυσκολία, αντιδρώντας χωρίς παρορμητικότητα, ακούγοντας πάντα τον άλλο με κατανόηση και ενσυναίσθηση, χρησιμοποιώντας την ευέλικτη σκέψη για εξεύρεση λύσεων, προσφέροντας επιτεύγματα και έργα ειρήνης και πολιτισμού μέσω της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, επισφραγίζοντας όλα αυτά με χαμόγελο, χιούμορ και φυσικά με ενδιαφέρον και αγάπη για όλο το οικοσύστημα που μας περιβάλλει.

Ένας υπέροχος Κόσμος! Διότι όπως λέει ο Άντονι Ρόμπινς: Αξίζουμε, Μπορούμε και ΓΙΝΕΤΑΙ!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi

Διαβάστε επίσης

Τα κορίτσια δείχνουν πραγματικά περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια;

The DOLLcumentary: Ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση του παιχνιδιού στην ενσυναίσθηση των παιδιών

The DOLLcumentary: Το παιχνίδι με τις κούκλες, τα πρότυπα, οι αξίες, η ενσυναίσθηση

The DOLLcumentary: Πώς οι γονείς προσπαθούν να εμπνεύσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους;

The DOLLcumentary: Οι σύγχρονοι γονείς και η έννοια της ενσυναίσθησης

The DOLLcumentary: Ενσυναίσθηση και παιχνίδι, δύο πρωταρχικές έννοιες για το παιδί

18.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Playhouse Επιτραπέζιο Guess What (141268)
14.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Kaissa Επιτραπέζιο Jolly Roger (KA111915)
10.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Επιτραπέζιο Κρεμάλα (03-204)
22.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο Μυστικός κωδικός
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τα καλύτερα δώρα για τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού εκτός από παιχνίδια

Τα καλύτερα δώρα για τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού εκτός από παιχνίδια

Δώρα για δίχρονα
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σύκα: 5+1 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας και στην εγκυμοσύνη

Σύκα: 5+1 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας και στην εγκυμοσύνη

Ποια η διατροφική αξία του σύκου; Ποια οφέλη έχουν τα σύκα για…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έξι δραστηριότητες που δεν ξέρατε ότι είναι τόσο καλές για τα παιδιά

Έξι δραστηριότητες που δεν ξέρατε ότι είναι τόσο καλές για τα παιδιά

Ενθάρρυνση ελεύθερου παιχνιδιού με απλά παιχνίδια Χρόνος για παιχνίδι έξω από το…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πόσα παιδιά μπορεί να αποκτήσει μία γυναίκα στη ζωή της; (vid)

Πόσα παιδιά μπορεί να αποκτήσει μία γυναίκα στη ζωή της; (vid)

Παράγοντες που καθορίζουν πόσα παιδιά θα αποκτήσει μία γυναίκα Πώς η ηλικία…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Εσύ πόσους ρόλους καλείσαι να φέρεις εις πέρας καθημερινά;