The DOLLcumentary: Ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση του παιχνιδιού στην ενσυναίσθηση των παιδιών

The DOLLcumentary: Ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση του παιχνιδιού στην ενσυναίσθηση των παιδιών

Μπροστά από ένα κουκλόσπιτο, δύο παιδιά κρατούν τις κούκλες τους στα χέρια και παίζουν.

The DOLLcumentary: Ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση του παιχνιδιού στην ενσυναίσθηση των παιδιών

Χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν διαλόγους, πλάθουν ιστορίες, χρησιμοποιούν αντικείμενα ή το ίδιο τους το σώμα. Δρουν ως ένας ή περισσότεροι χαρακτήρες κάθε φορά, μπαίνοντας το ένα στη θέση του άλλου, προκειμένου να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στο παιχνίδι τους.

Αυτή είναι, σχεδόν πάντα, η εικόνα που έχουμε όσοι παρατηρούμε παιδιά να παίζουν με κούκλες. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά κερδίζουν πράγματα από αυτό το παιχνίδι, όμως, ίσως δυσκολευόμαστε να τα συγκεκριμενοποιήσουμε ή και να κατανοήσουμε σε βάθος τη σημασία και τη σπουδαιότητά τους για την ανάπτυξη του παιδιού, σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο συναισθηματικό.

Στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, η Dr Sarah Gerson και η ομάδα της που αποτελείται από νευροεπιστήμονες, διεξήγαγαν πρόσφατα μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη. Για πρώτη φορά, καταγράφηκαν με επιστημονικό τρόπο τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες στο παιδί σε μία μελέτη που έχει τίτλο «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης». Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο από την εταιρεία παιχνιδιών Mattel και τους κατασκευαστές της κούκλας Barbie® και με τη βοήθεια της νευροαπεικόνισης επιβεβαίωσε πως το παιχνίδι με κούκλες βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

dollcumentary geniko 2

Στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν οι σύγχρονοι γονείς σχετικά με την ενσυναίσθηση και το παιδί, την ανάπτυξη των συναισθημάτων του και των κοινωνικών του δεξιοτήτων, απαντά το The DOLLcumentary, ένα ντοκιμαντέρ για το παιχνίδι με κούκλες και την ενσυναίσθηση. Επτά ειδικοί, από διάφορα πεδία, αναλύουν τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και εξηγούν μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία τους πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά, όσον αφορά τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του The DOLLcumentary:

Το παιχνίδι και η ενσυναίσθηση

Οι σημερινοί γονείς αναγνωρίζουν την αξία της ενσυναίσθησης ως προς τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Σε μεγάλη, παγκόσμια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την OnePoll, απαντούν σε ποσοστό 91% πως είναι μία δεξιότητα που θα ήθελαν να κατέχει το παιδί τους, όμως φαίνεται πως δεν ξέρουν πώς ακριβώς να το βοηθήσουν να την κατακτήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το 70% των γονιών, στην ίδια δημοσκόπηση απαντά πως ανησυχεί για το εάν το παιδί τους θα μπορέσει να καλλιεργήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες εν καιρώ πανδημίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Κάρντιφ δίνει απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες των γονέων, ενώ το The DOLLcumentary αναλύει τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης σε όλες τις εκφάνσεις τους: Το παιδί, το παιχνίδι, τα συναισθήματα, οι κοινωνικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση. Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το παιχνίδι; Τι τούς προσφέρει και τι κερδίζουν από αυτό; Γιατί παίζει ρόλο το είδος του παιχνιδιού με το οποίο ασχολούνται; Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού σε σχέση με το παιχνίδι του παιδιού του, πότε μπορεί ή πρέπει να παρέμβει και πότε να παραμένει σιωπηλός παρατηρητής;

Απαντήσεις που προκύπτουν από τις επιστημονικές απόψεις και την εμπειρία επτά ειδικών, που ασχολούνται με τα παιδιά και τους γονείς και αναλύουν στο ντοκιμαντέρ, με πολύ πρακτικό τρόπο, τι ακριβώς σημαίνουν τα συμπεράσματα της μελέτης που διερεύνησε τα οφέλη του παιχνιδιού για τα παιδιά.

dollcumentary geniko 3

Οι γονείς και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Το The DOLLcumentary «ρωτά» τους γονείς αν γνωρίζουν τι είναι η ενσυναίσθηση και τους βοηθά να βρουν τη σωστή απάντηση, να την κατανοήσουν και να την εμφυσήσουν στα παιδιά τους. Αναδεικνύοντας τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες, επιχειρεί να εξηγήσει πώς και γιατί μία κούκλα Barbie® μπορεί να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού, λειτουργώντας ενισχυτικά σε πολλαπλά επίπεδα. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται και με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν εξίσου τους σύγχρονους γονείς, βοηθώντας τους να δουν τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πώς είναι καλό να τα αντιμετωπίζουν, τι θεωρείται παρέμβαση και κριτική στάση απέναντι στο παιδί, ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πρακτικής, αλλά και υπό ποιες βασικές αρχές μπορούν να προσεγγίζουν τα παιδιά τους, ώστε να τους δώσουν όλα όσα πραγματικά χρειάζονται για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δυνατές και σταθερές σε όλα τα επίπεδα.

Στο The DOLLcumentary επίσης, οι γονείς βρίσκουμε παραδείγματα συμπεριφορών και αναγνωρίζοντας τον καθημερινό εαυτό μας, αναζητούμε την καλύτερη προσέγγιση, με τη βοήθεια των ειδικών και των απόψεων που τεκμηριώνουν στο ντοκιμαντέρ. Πώς είναι καλό να αντιμετωπίζουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πώς προσεγγίζουμε ένα παιδί, κορίτσι ή αγόρι, που παίζει με κούκλες και πώς θα χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, βασισμένη στην ενσυναίσθηση; Πώς «εφοδιάζουμε» το παιδί μας ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τους ανθρώπους της ζωής του, τις κοινωνικές του επαφές, στο παρόν και στο μέλλον;

dollcumentary geniko 4

Στο The DOLLcumentary, το διάρκειας 70 λεπτών ντοκιμαντέρ για τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες και την ενσυναίσθηση, μιλούν η επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου Κάρντιφ Dr Sarah Gerson, η ψυχοθεραπεύτρια Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ο παρουσιαστής παιδικών εκπομπών Χρήστος Δημόπουλος, ο καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη, η εκπαιδεύτρια γονέων Αφροδίτη Κονδύλη και ο εργοθεραπευτής Στράτος Αλεξάνδρου. Στην αφήγηση η δημοσιογράφος Δέσποινα Καμπούρη.

Τα παιδιά μας σήμερα είναι οι πολίτες του αύριο κι εμείς οι γονείς βάζουμε τώρα τις βάσεις για το μέλλον. Οι σύγχρονοι γονείς, που ενδιαφερόμαστε για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών μας, σε γνωστικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο με το ίδιο βάρος, εστιάζουμε στον συναισθηματικό τους κόσμο, ενστερνιζόμαστε την ενσυναίσθηση και αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να τη μεταδώσουμε. Το The DOLLcumentary και η κούκλα Barbie® μάς βοηθούν σε αυτή την αναζήτηση, με κοινό σκοπό, το καλύτερο «αύριο», μέσα από ένα καλύτερο «σήμερα».

Διαβάστε επίσης

The DOLLcumentary: Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με τις κούκλες

The DOLLcumentary: Οι σύγχρονοι γονείς και η έννοια της ενσυναίσθησης

The DOLLcumentary: Πώς οι γονείς προσπαθούν να εμπνεύσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους;

The DOLLcumentary: Πώς επιλέγουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή κούκλες και γιατί;

The DOLLcumentary: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στο παιχνίδι των παιδιών τους;

The DOLLcumentary: Το παιχνίδι με τις κούκλες, τα πρότυπα, οι αξίες, η ενσυναίσθηση

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ο ύπνος του νεογέννητου: Τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Ο ύπνος του νεογέννητου: Τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του μωρού τις πρώτες εβδομάδες;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τροφές που οφείλετε να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Τροφές που οφείλετε να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

  Εγκυμοσύνη: Τροφές προς αποφυγή
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Φαίη Σκορδά: Πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο με τους γιους της - Τι έκαναν

Φαίη Σκορδά: Πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο με τους γιους της - Τι έκαναν

Ποια είναι η αγαπημένη τους συνήθεια.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι πρέπει να τρώει το παιδί όταν είναι άρρωστο;

Τι πρέπει να τρώει το παιδί όταν είναι άρρωστο;

Διατροφή άρρωστου παιδιού: Τι πρέπει να περιλαμβάνει.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Lockdown - Αττική: Η πίεση στο ΕΣΥ κρίνει τις αποφάσεις - Σε επαγρύπνηση κυβέρνηση, ειδικοί
Κορονοϊός: Πότε προβλέπεται το πρώτο «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα, πότε θα υπάρχει ανοσία της αγέλης
Η ροζ βίλα της Λούτσας και το κορονοπάρτι: Γάλλοι και Ιταλοί έτρεχαν να κρυφτούν
Ερντογάν: Αποκαλυπτικό βίντεο με «βασανιστήρια» - Εκβιασμοί, φυλακίσεις και… απόσπασμα
Δημήτρης Κουφοντίνας: Έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για νέες καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα - Η ημερομηνία - κλειδί για το Πάσχα
Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες
«Τρικυμία» στο Αιγαίο: Βγάζουν 87 πλοία οι Τούρκοι – Τους περιμένουν οι «αόρατοι κυνηγοί»
Συνελήφθη γνωστός εφοπλιστής στην Κηφισιά
Φρίκη: Κόκορας σκότωσε το αφεντικό του σε κοκορομαχία
Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ
Survivor: Ένταση πριν το αγώνισμα – «Έβρισες κάποια σπίτια» (video)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης