The DOLLcumentary: Το παιχνίδι με τις κούκλες, τα πρότυπα, οι αξίες, η ενσυναίσθηση

Μια κούκλα με ωραίο φόρεμα, αλλά και μια κούκλα με τη στολή του χειρουργείου.

The DOLLcumentary: Το παιχνίδι με τις κούκλες, τα πρότυπα, οι αξίες, η ενσυναίσθηση

Μια κούκλα με ξανθά μαλλιά και ιδανικές αναλογίες και μια με καμπύλες. Μία κούκλα άντρας με κοντά μαλλιά και μία με μακριά. Ένα παιδί που στήνει ένα σπίτι ως σκηνικό κι ένα άλλο που στη θέση του σπιτιού «βλέπει» ένα σχολείο, ένα ιατρείο, ένα μουσείο ή ένα θέατρο. Μια κούκλα που φροντίζει τα μωρά της και μία που φροντίζει τα ζωάκια. Μία κούκλα εξερευνητής και μία νοικοκυρά που μαγειρεύει, μία Ασιάτισσα, ένας Αφρικανός, μία Αμερικάνα, ένας Ευρωπαίος, μία κούκλα για κάθε άνθρωπο.

Είναι σαφές πως όταν τα παιδιά μας παίζουν με κούκλες, προσλαμβάνουν πολύ περισσότερα πρότυπα και αξίες από αυτές που μπορούμε να διακρίνουμε με την πρώτη ματιά. Η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης», απέδειξε πώς, μέσω του παιχνιδιού με Barbie®, αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση των παιδιών και το The DOLLcumentary, σε έξι προηγούμενα επεισόδια, ανέλυσε τα δεδομένα αυτά με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Το τελευταίο επεισόδιο του The DOLLcumentary αποκωδικοποιεί τα στοιχεία και προτείνει στους γονείς, πάντα με τη βοήθεια επτά ειδικών, πώς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και το παιχνίδι τους.

Δείτε το έβδομο επεισόδιο του Τhe DOLLcumentary:



Το παιχνίδι, η φαντασία και το όνειρο

«Το ωραίο με τα παιχνίδια είναι ότι μας επιτρέπουν να μην έχουμε όρια στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ελευθερία και το παιδί να μπορεί να οραματιστεί ότι μπορεί να καταφέρει τα πράγματα που θέλει», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη, αποτυπώνοντας πως μέσα από το παιχνίδι του και μέσα από την κούκλα που επιλέγει κάθε παιδί μπορεί να ονειρευτεί τον μελλοντικό του εαυτό – κάτι που άλλωστε έχει μεγάλη σχέση και με την ανάπτυξη της ενσυναίσθησής του. «Είναι καλό το παιχνίδι να αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι και να δίνεται η δυνατότητα οι κούκλες να είναι συμπεριληπτικές, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, χρώματος, ιδιαιτεροτήτων, διαφορετικότητας», τονίζει η Αφροδίτη Κονδύλη, εκπαιδεύτρια γονέων, αποτυπώνοντας με λέξεις το πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε ως γονείς στα παιδιά μας τη δυνατότητα επιλογής – αφού τους έχουμε αναλύσει και εξηγήσει, βασικές αρχές και αξίες που θεωρούμε κρίσιμες για εμάς προσωπικά και για την οικογένειά μας.

dollcumentary evdomo epeisodio 2

Στο κλείσιμο της μεγάλης έρευνας για το παιδί, το παιχνίδι και την ενσυναίσθηση, που κάνει το The DOLLcumentary, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν πώς θα εφαρμόσουν όσα χρειάζεται ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αναστάσιος Σταλίκας είναι εξαιρετικά σαφής: «Παίξτε με τα παιδιά σας και μέσα από το παιχνίδι, να τους περάσετε εκείνες τις αξίες που είναι πιο σημαντικές. Δείτε το παιδί σας, τι αριστούργημα είναι και βρείτε τους τρόπους να το υποστηρίξετε ώστε ό,τι καλό έχει, να το αναπτύξει στο μάξιμουμ».

Το παιχνίδι με τις κούκλες Barbie® μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να αναπτύξουν τόσο τις γνώσεις όσο και το συναίσθημά τους. Η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης των παιδιών, με τον τρόπο που απέδειξαν οι νευροεπιστήμονες στο Κάρντιφ, μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για το παιδί μας και το μέλλον του. Ένα μέλλον που όλοι θέλουμε να μην έχει όρια για το παιδί μας, να μην το περιορίζει καμία «γυάλινη οροφή» - ειδικά εάν αυτή προέρχεται από την ίδια του την οικογένεια. Η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, η καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για να γίνουν τα παιδιά αυτά, τα παιδιά μας, οι πολίτες που θα χτίσουν ένα καλύτερο αύριο, οι ενήλικες που θα εξυψώσουν τον αυριανό άνθρωπο, μέσα από την κατανόηση, τη συναισθηματική αντίληψη, την ενσυναίσθηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved