200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά;

«Μαμά, τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;»

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά;
Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org

Η 25η Μαρτίου είναι μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τον χριστιανισμό. Σήμερα, γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα Εθνικής Επετείου στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή με στόχο να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Φέτος, η 25η Μαρτίου είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη για την πατρίδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων κατά του τούρκικου ζυγού, μία επανάσταση - σταθμό για τη ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Είναι λοιπόν αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την Επανάσταστη του 1821 και τους Ήρωες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο εκείνη την εποχή.

Τα γεγονότα

Η Επανάσταση δεν ξεκίνησε την 25η Μαρτίου, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στη Πελοπόννησο.

Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου, Χουρσίτ Πασάς, βρισκόταν στα Γιάννενα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων, ήταν ανυπόστατες.

Ακόμη και σήμερα, οι γνώμες διίστανται για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Αυτή είναι και η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης, η οποία θα λήξει και νικηφόρα πέντε μέρες μετά.

Στις 23 Μαρτίου, οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και με τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλάμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Η ημέρα αυτή είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα αλλά όπως προείπαμε ήταν θεμιτό η ημερομηνία της εθνικής επετείου να συνδυαστεί και με τη σπουδαία εκκλησιαστική γιορτή που είναι δύο μέρες μετά.

Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Σήμερα όμως είναι και μία μεγάλη Θρησκευτική γιορτή, καθώς γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με τη λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στη χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης του Χριστού, που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παναγία.

Πηγή πληροφοριών & φωτογραφίας: sansimera.gr / wikipedia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved