Ο ρόλος της οικογένειας στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού

Πώς επηρεάζει η οικογένεια την ανάπτυξη του παιδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Η οικογένεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Περίπου το 80% της ανάπτυξης του εγκεφάλου λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα τρία χρόνια της παιδικής ηλικίας, με άλλο ένα 10 % τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το 90% της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου υπαγορεύεται από τις εμπειρίες που έχει- είτε θετικές είτε αρνητικές - πριν ξεκινήσει το σχολείο.

Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσει συνδέσεις ταχύτερα τα πρώτα πέντε χρόνια από ό, τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Την περίοδο αυτή μπαίνουν τα θεμέλια για τη μάθηση, την υγεία και τη συμπεριφορά καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γι΄αυτό και η πρώτη πενταετία ενός παιδιού είναι ζωτικής σημασίας. Όσα έχουν τις σωστές βάσεις αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, έχουν πιο επιτυχημένη σταδιοδρομία, απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες.

Ο ρόλος της οικογένειας

Η οικογένεια επηρεάζει όλους τους τομείς και τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού. Μέσα από τις σχέσεις των γονιών του, το παιδί μαθαίνει ζωτικές πληροφορίες για τον κόσμο του. Για παράδειγμα, μαθαίνει εάν ο κόσμος είναι ασφαλής, αν το αγαπά, ποιος το αγαπάει, τι συμβαίνει όταν κλαίει, όταν γελά και πολλά άλλα.

Αυτή η μάθηση είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη της επικοινωνίας, της συμπεριφοράς, των κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων του παιδιού.Γι΄αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν το είδος των θετικών αλληλεπιδράσεων που χρειάζονται τα μικρά παιδιά αλλά και πώς να τις παρέχουν.

Πηγές: raisingchildren.net.au /tanotofoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved