Ο σπουδαίος ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη των παιδιών

Πώς επηρεάζουν οι οικογενειακές σχέσεις την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών;

Ο σπουδαίος ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη των παιδιών

Η σημασία της οικογένειας στην σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη. Η μάθηση, η επικοινωνία, ο τρόπος σκέψης, όλα ξεκινούν από το σπίτι και οι γονείς είναι τα πρώτα και πιο σημαντικά πρότυπα στην ζωή ενός ανθρώπου.

Η οικογένεια θέτει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, την απόκτηση αξιών, την κοινωνικοποίηση και την αίσθηση ασφάλειάς που έχει. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Δεξιότητες

Οι δεξιότητες που καλείται ένα παιδί να αναπτύξει από τη βρεφική του ακόμη ηλικία είναι πολλές, από τις κινητικές και γλωσσικές δεξιότητες, μέχρι τις γνωστικές και τις συναισθηματικές. Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα στην οποία μαθαίνει να συνυπάρχει το παιδί και οι γονείς είναι οι αυτοί που δίνουν τα ερεθίσματα για να αναπτυχθούν σταδιακά όλα τα παραπάνω.

Αξίες

Όπως αναφέραμε και πριν, οι γονείς είναι τα πρώτα και πιο σημαντικά πρότυπα. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους και η οικογένεια είναι αυτή που θα τους προφέρει τις αξίες με τις οποίες θα πορευθούν στην ενήλικη ζωή τους.

Οι γονείς "διδάσκουν" στα παιδιά τις αξίες μέρα με τη μέρα, μέσα από την συζήτηση αλλά και τη δική τους συμπεριφορά και στάση ζωής.

Κοινωνικοποίηση

Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον που μαθαίνουν τα παιδιά. Σε αυτό κοινωνικοποιούνται για πρώτη φορά συμβιώνοντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Μέσω αυτής της κοινωνικοποίησης, το παιδί μαθαίνει να εμπιστεύεται, να σέβεται και να επικοινωνεί, πράγματα που καθορίζουν τις διαπροσωπικές του σχέσεις και μεγαλώνοντας.

Ασφάλεια

Ένα παιδί χρειάζεται την αίσθηση ασφάλειας για να μπορεί να μεγαλώσει σωστά. Στο ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας, το παιδί νιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά και είναι σε θέση να αναπτύξει πολύ περισσότερο τις δεξιότητές του.

Πηγή: all4kids.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved