Αγαπητή νέα μαμά (όλα όσα θα ήθελα να ξέρω)

Ένα γράμμα αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που έγιναν πρόσφατα μαμάδες και έχουν στο σπίτι τους ένα μικρό ανθρωπάκι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Αγαπητή νέα μαμά (όλα όσα θα ήθελα να ξέρω)
Bigstock

Αγαπητή νέα μανούλα,

Το μικρό σου αγοράκι είναι μόλις λίγων ημερών. Νιώθεις τρομαγμένη και ακόμη προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις τον νέο σου αυτό ρόλο. Τον ρόλο της μαμάς. Όλοι γύρω σου, φίλοι και συγγενείς σε έχουν βομβαρδίσει με συμβουλές που δεν θες. Θες να τα μάθεις όλα μόνη σου. Να τα μάθεις από την αρχή. Θες να σε κατευθύνει το μωρό σου και οι ανάγκες του και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ενώ θα ήθελες να νιώθεις ότι έχεις παρέα και συντροφιά σε όλο αυτό, νιώθεις μόνη.

Κάποιες φορές κλαίει και δεν ξέρεις γιατί. Σε κοιτάζει με αγωνία με τα μεγάλα του όμορφα μάτια, περιμένει να καταλάβεις τι θέλει για να το βοηθήσεις αλλά εσύ νιώθεις ανήμπορη. Ξέρω ότι μπορεί να ανησυχείς ότι ίσως να μην έχεις αυτό που χρειάζεται το μωρό σου και τι θέλει πραγματικά θέλει από εσένα.

Γνωρίζω όλες τις ανασφάλειες και τους φόβους που έχουν προκύψει καθώς κοιτάς πίσω στη ζωή σου. Θέλεις το καλύτερο για τον γιο σου από αυτό που είχες εσύ, αλλά ανησυχείς ότι δεν θα μπορέσεις να του τα προσφέρεις. Ξέρω ότι απλώς πονάει αυτή τη στιγμή και μερικές φορές όταν κλαίει - κλαις κι εσύ.

Αλλά γλυκιά νέα μαμά επίτρεψέ μου να σου πω: μπορείς να το κάνεις αυτό. Μπορείς να τα καταφέρεις. Το μωρό σου είναι τόσο φρέσκο ​​και νέο, όπως και εσύ. Μόλις ξεκινάς αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που ονομάζεται μητρότητα. Αυτό εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και το κάνεις καλά. Ξέρω ότι δεν το αντιλαμβάνεσαι αλλά τα πάτε υπέροχα. Για αυτό το μικρό αγόρι είσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο. Είσαι όλος του ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και υπέροχο ταυτόχρονα.

Δεν θα σου πω να απολαμβάνεις κάθε λεπτό. Ξέρω πόσο αδύνατο είναι αυτό. Σου ζητώ απλώς να κοιτάξεις το προσωπάκι του, να του φιλήσεις τη μύτη και να το κρατήσεις κοντά σου. Κλαις καθώς το κουνάς και αυτό είναι εντάξει. Δεν θα καταλάβει τη διαφορά αλλά θα ξέρει ότι το αγαπάς. Θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα από τα πιο χαρούμενα παιδιά που έχεις δει ποτέ. Θα φέρει χαρά στη ζωή σου και συνάμα το χάος. Θα σου μάθει πράγματα για τη ζωή, την αγάπη, την οικογένεια και την πίστη. Θα μάθεις να γελάς και να κλαις περισσότερο από ποτέ. Θα μάθεις τι σημαίνει να αγαπάς ένα άλλο άτομο πιο βαθιά από όσο νομίζες ποτέ ότι είναι δυνατό.

Ξέρω ότι όλα είναι πρωτόγνωρα για εσένα. Θυμάμαι πολύ καλά αυτά τα πρώτα συναισθήματα και ξέρω κάτι που δεν ξέρεις ακόμη. Όλο αυτό... Όλο αυτό που ζεις, γίνεται καλύτερο. Στην πραγματικότητα, γίνεται υπέροχο.

Κάνε υπομονή καλή μου μαμά, οι πρώτες μέρες θα περάσουν. Κάνε υπομονή.
Μια χαρά τα πας. Και που 'σαι; Μην ακούς κανέναν. Μην ακούς καμία συμβουλή. Άκου την καρδιά σου και όλα τα πάνε μια χαρά.

*ένα κείμενο που αφιερώνω με πολλή αγάπη στην ξαδέρφη μου, Ρίτα, που πρόσφατα έγινε μανούλα, αποκτώντας έναν υπέροχο και πανέμορφο γιο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved