Πώς είναι πραγματικά να είσαι μαμά στα 40 σου;

Μια μαμά μας λέει την εμπειρία της και καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την ηλικία των 40.

Μία Μαμά
Πώς είναι πραγματικά να είσαι μαμά στα 40 σου;
Bigstock

Πριν από μερικά χρόνια, όταν έκλεισα τα 40, θυμάμαι ότι ένιωθα λίγο χαμένη και μπερδεμένη. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, μου έλεγαν ότι τα 40 ήταν κάτι τρομακτικό. Ότι από εδώ και πέρα η ζωή μου θα ήταν ένας κατήφορος. Ότι θα είμαι και επίσημα πια αρκετά μεγάλη. Αλλά καθώς διέσχιζα τη δεκαετία των 30 και πλησίαζα σε αυτό το ορόσημο των 40, στα «γενέθλια-σταθμό», άρχισα να ακούω διαφορετικά μηνύματα.

Τώρα οι άνθρωποι γύρω μου έλεγαν πόσο καταπληκτική είναι αυτή η ηλικία. Ότι αυτή είναι μια συναρπαστική και απελευθερωτική περίοδος της ζωής μιας γυναίκας, που πλέον ξέρει πολύ καλά ποια είναι.

Μετά έκλεισα τα 40 και συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν ψέματα. Λοιπόν, όχι απαραίτητα ψέμα, πείτε το παραποίηση. Καμία από αυτές τις εικασίες του πώς είναι να είσαι μια 40χρονη μαμά δεν ήταν ακριβής. Το αυτό που εγώ ένιωθα καθώς έκλεινα τα 40 δεν ήταν τρόμος, ούτε και απελευθέρωση, ήταν σύγχυση!

Σκέφτηκα, γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτό; Γιατί διαδίδουμε αυτά τα στερεότυπα και τις ανακρίβειες χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και μαμά στα 40 σου;

Ως μαμά στα 40 μου, είμαι εδώ για να σας πω το εξής: Υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν με το να είσαι μαμά στα 40 σου!

Τι σημαίνει να είσαι μαμά ετών 40

Τα 40 σας μπορεί να είναι μοναχικά και οι φιλίες σου μπορεί να αλλάξουν.

Κανείς δεν με προειδοποίησε για το πόσο θα άλλαζαν οι φιλίες μου σε αυτό το στάδιο της ζωής. Όταν η μοναξιά μου χτύπησε την πόρτα, νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ μόνη μου, αλλά δεν ήμουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αλλάζουν οι φιλίες. Με τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, είναι δύσκολο να ταιριάξεις με άλλες μαμάδες, όπως πριν. Τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν φιλίες μόνα τους. Και εμείς δεν μπορούμε πια να μοιραζόμαστε τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας και της μητρότητας, επειδή δεν είναι πια δικές μας ιστορίες. Υπάρχει κάτι ιδιωτικό σε αυτές.

Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει, όταν αρχίζουμε να αναλαμβάνουμε αυτόν τον νέο ρόλο, του "σοφέρ". Αν και τα παιδιά μας δεν μας χρειάζονται πια για να οργανώσουν το πρόγραμμά τους, μας έχουν ανάγκη στο να τα πηγαίνουμε οπουδήποτε θέλουν.

Καμιά μαμά στα 40 δεν κοιμάται αρκετά, γιατί είμαστε μοιρασμένες σε χίλια κομμάτια. Από την μια η καριέρα μας, από την άλλη τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι γονείς μας, οι δουλειές του σπιτιού, η διαχείριση των οικονομικών μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας. Το άγχος χτυπάει κόκκινο!

Αλήθεια σας το λέω όμως, είμαι ευτυχισμένη και αυτό γιατί έκανα χρόνια ψυχοθεραπεία και ενδοσκόπηση, με αποτέλεσμα στα 40 μου να έχω αποδεχτεί πλήρως αυτό που είμαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή, αυτό το ακούμε συνέχεια, αλλά έτσι είναι! Οπότε δεν θέλω να χάνω χρόνο από όσα πράγματα είναι σημαντικά για εμένα.

Στα 40 επιτέλους δεν σε νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος». Ξέρεις ποιος είσαι και δεν απολογείσαι για αυτό.

Στα 40 σου δεν αγχώνεσαι τόσο μην ξεχάσεις την κρέμα νυκτός σου, επειδή έχεις πλέον επίγνωση ότι η αντιγήρανση είναι ένας μύθος, και με τίποτα δεν αλλάζεις τα πέντε λεπτά παραπάνω ύπνου, που είναι πλέον πολύτιμα.

Επίσης πιστέψτε με τα 40 είναι γεμάτα ευκαιρίες. Ή μαθαίνεις να παίζεις βιολί ή προπονείσαι για μαραθώνιο.

Είσαι σαραντάρα μαμά, και αυτό είναι υπέροχο, και καθόλου δεν πρέπει να σε αγχώνει ο χρόνος, είσαι πολύ νέα και ικανή για τα πάντα, μόνο που έχεις και την σοφία σαράντα χρόνων για να κάνεις όλους σου τους στόχους πραγματικότητα!

ελεύθερη μετάφραση από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved