Γιατί δεν πιέζω τα παιδιά μου να τηρούν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους

Μια μαμά εξηγεί τους λόγους που σταμάτησε να βάζει σε πρόγραμμα την καθημερινότητα των παιδιών της.

Γιατί δεν πιέζω τα παιδιά μου να τηρούν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους
Bigstock

Ακούω συχνά πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους κι ένα πρόγραμμα.

Όμως αυτά τα προγράμματα και οι ρουτίνες αποτρέπουν τους γονείς από το να κάνουν σχέδια: "Ω, όχι, είναι πολύ αργά για να βγουν τα παιδιά" ή "Συγγνώμη, δεν μπορούμε να έρθουμε γιατί είναι η ώρα του ύπνου".

Είμαι βέβαιη ότι κάθε γονιός έχει βιώσει μια άγρυπνη νύχτα με ένα μικρό παιδί επειδή δεν κοιμήθηκε καλά το μεσημέρι ή κουράστηκε τόσο πολύ από το παιχνίδι που είχε υπερένταση.

Η σημασία του προγράμματος στην καθημερινότητα του παιδιού

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τη σημασία ενός προγράμματος και της ρουτίνας για τα παιδιά τους για δύο λόγους: τους έχουν τονίσει άλλοι γονείς ή έχουν βιώσει το χάος που μπορεί να επέλθει χωρίς αυτά.

Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες για ακαδημαϊκή επιτυχία όταν τους δίνονται προγράμματα και ρουτίνες στο σπίτι και στο σχολείο. Τα παιδιά άλλωστε θέλουν να ξέρουν τι να περιμένουν καθώς αγαπούν την προβλεψιμότητα (μέχρι κάποια ηλικία).

Επομένως, αν ξέρω πόσο βοηθάει το πρόγραμμα την καθημερινότητα των παιδιών μου γιατί να μην το τηρώ;

Επειδή δεν γνωρίζω πια, ποιο είναι το "τέλειο" καθημερινό πρόγραμμα. Αποφάσισα λοιπόν να αγνοήσω τα «πρέπει» και να εστιάσω σε όσα λειτουργούσαν για εμάς καλύτερα.

Συνειδητοποίησα ότι για την οικογένειά μου, ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα δεν είναι ζωτικής σημασίας. Ο σύζυγός μου και εγώ παρέχουμε στα παιδιά μας σταθερότητα—τα παιδιά μου ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί το πρωί όταν ξυπνήσουν.

Συνειδητοποίησα ότι το να κρατάς ένα πρόγραμμα για τα παιδιά μπορεί να σημαίνει περισσότερα από ένα πράγματα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Η κατανόηση αυτού άλλαξε το παιχνίδι.

Η εργασία, η ημερήσια φροντίδα και το σχολείο είχαν επίσης τεράστιο αντίκτυπο στο πρόγραμμα της οικογένειάς μας στο σπίτι . Έγινα μαμά πριν από πέντε χρόνια και το πρόγραμμα της δουλειάς μου ήταν διαφορετικό κάθε χρόνο.

Όλα αυτά τα λέω γιατί ένιωθα σαν να αποτυγχάνω κάθε φορά που τα παιδιά μου κοιμόταν διαφορετική ώρα το βράδυ.

Ένιωθα ενοχές που το δείπνο δεν ήταν έτοιμο στην ώρα του.

Ένιωθα ενοχές κι ανησυχούσα ότι δεν ήμουν σωστή στην ανατροφή των παιδιών μου επειδή δεν ήμουν καλή στο να τηρώ ένα καθημερινό πρόγραμμα.

Ο καθένας να βρει το πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά του

Οι αγκαλιές πριν τον ύπνο είναι πάντα μέρος της βραδινής ρουτίνας μας . Προσπαθούμε να παίζουμε έξω, να διαβάζουμε και να χορεύουμε κάθε μέρα. Προσπαθώ επίσης να έχω έτοιμο ένα πλάνο για το 5χρονο παιδί μου γιατί του αρέσει να ξέρει τι έρχεται στη συνέχεια.

Όλα αυτά δεν τα γράφω για να πω σε άλλους γονείς ότι πρέπει να αναθεωρήσουν το πρόγραμμά τους ή να πιστέψουν ότι κάνουν κάτι λάθος.

Αυτό που λέω είναι ότι ο καθένας πρέπει να βρει εκείνο το πρόγραμμα που λειτουργεί για την οικογένειά του καλύτερα τη δεδομένη στιγμή.

Θα σας συνιστούσα να ξαναδείτε πώς περνούν οι μέρες σας και τι είδους τροποποιήσεις πρέπει να κάνετε για να είστε όλοι ευτυχισμένοι.

Και αν αισθάνεστε ένοχοι για το ότι ακολουθείτε πιστά ένα πρόγραμμα ή για την απουσία ενός προγράμματος, ξεπεράστε το.

Εσείς και μόνο εσείς γνωρίζετε την οικογένειά σας και μπορείτε να βρείτε τρόπους να εφαρμόσετε ρουτίνες που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών σας και λειτουργούν καλύτερα για όλους.

Πηγή:mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved