Πέντε tips για να βοηθήσετε το παιδί να ακολουθεί μια ρουτίνα

Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να έχει πρόγραμμα ή μια ρουτίνα.

Πέντε tips για να βοηθήσετε το παιδί να ακολουθεί μια ρουτίνα

Όλα τα παιδιά δεν διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους με τον ίδιο τρόπο.

Άλλα, ξέρουν τι και πότε να το κάνουν έχοντας μια ρουτίνα κι άλλα δεν ακολουθούν ένασυγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό για τους γονείς, ειδικά όταν βασίζονται σε αυτή τη ρουτίνα ώστε να κυλήσει ομαλά η ημέρα.

Εάν και το δικό σας παιδί αντιστέκεται στην καθιέρωση μιας ρουτίνας, δοκιμάστε τα ακόλουθα:

routina paidiou1

Ζητήστε από το παιδί να φτιάξετε μαζί το πρόγραμμά του

Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όταν έχουν επιλογές και λόγο για το τι είναι μέρος της ρουτίνας τους, είναι πιο δύσκολο να αρνηθούν να το κάνουν. Παράλληλα η συμβολή στην καθιέρωση του πριγράμματος τα βοηθά να χτίσουν αυτοπεποίθηση. Αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν ό, τι πρέπει χωρίς τη βοήθειά σας - ή με λίγη βοήθεια.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το χρόνο και τις προτεραιότητες

Μερικές φορές τα παιδιά δεν ακολουθούν μια ρουτίνα επειδή είναι πολύ αγχωτική ειδικά όσον αφορά τους χρόνους. Εάν θέλετε το παιδί σας να ντυθεί, να φάει πρωινό, να είναι έτοιμο στην ώρα του, δοκιμάστε το σε μια μέρα που δεν βιάζεστε. Εάν χρειάζεται 10 λεπτά περισσότερο από ό, τι προγραμματίσατε, προσαρμόστε το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν αυτούς τους χρόνους.

Να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά την καθιέρωση ρουτίνας

Μερικές φορές όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν μια ρουτίνα, είναι επειδή δεν την καταλαβαίνουν ή δεν ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Να είστε ξεκάθαροι όταν καθορίζετε τη σειρά του τι πρέπει να γίνει και σε ποια ώρα. Να είστε επίσης συγκεκριμένοι όταν δίνετε οδηγίες.

routina paidiou2

Κάντε πρόγραμμα και αναρτήστε στο σε εμφανές σημείο

Εσείς, δεν γράφετε λίστα με τις υποχρεώσεις σας ώστε να μην ξεχάσετε τι πρέπει να κάνετε; Ε, λοιπόν και τα παιδιά χρειάζονται αυτές τις υπενθυμίσεις. Γράψτε τι έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα ( τρία έως πέντε πράγματα) και τοποθετείστε τη λίστα στο γραφείο τους, στην πόρτα του ψυγείου, ή σε πίνακα ανακοινώσεων ( αν υπάρχει).

Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη για να ακολουθήσουν μια ρουτίνα

Χρειάζεται χρόνος για να μάθουν και να συνηθίσουν τα παιδιά μια νέα ρουτίνα. Γι΄αυτό μην περιμένετε να δείτε αλλαγή από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνεχίστε να κάνετε υπενθυμίσεις, επισημαίνοντας το γραπτό πρόγραμμα. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα, βοηθήστε το. Και θυμηθείτε να επαινείτε την προσπάθεια, όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια να ακολουθήσει μια ρουτίνα είναι πολύ καλύτερη από το να μην την ακολουθεί καθόλου.

Πηγή: understood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved