4 λόγοι για να εντάξετε την κινόα στη διατροφή σας αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος
Η κινόα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά κι επιπλέον βοηθά στην απώλεια βάρους.
Η κινόα συχνά κατατάσσεται μαζί με τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας σπόρος πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους. Χάρη στις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη της, βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, μειώνει την όρεξη και διατηρεί το αίσθημα κορεσμού.
Κινόα: 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία
Πλούσια σε πρωτεΐνη
Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γεγονός που βοηθά στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύει τον μεταβολισμό και ελέγχει την όρεξη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με φυτικές ίνες.
Η πρωτεΐνη της κινόας είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τρόφιμα όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι ολικής άλεσης, με πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει σημαντικά:
Το σωματικό βάρος.
Την περίμετρο της μέσης.
Το ποσοστό λίπους στο σώμα.
Κινόα: Οκτώ λόγοι που την κάνουν σούπερ τροφή
Πλούσια σε φυτικές ίνες
Η κινόα περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι κρίσιμες για την απώλεια βάρους, ειδικά σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνοντας την πέψη κάτι που προάγει την υγεία του εντέρου.
Ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Εκτός των άλλων, η κινόα περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόας είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους. Επιπλέον, η κινόα περιέχει φαινολικά συστατικά που επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, αποτρέποντας τα σκαμπανεβάσματα σακχάρου και βοηθώντας στη διαχείριση της όρεξης, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η κουερσετίνη, που μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή.
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης
Τέλος, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης φαγητού και στη μείωση των σημάτων πείνας. Απελευθερώνει τη γλυκόζη πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου και περιορίζοντας τις λιγούρες. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κινόας μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και το μεταβολικό σύνδρομο σε άτομα με παχυσαρκία. Η αντικατάσταση άλλων σύνθετων υδατανθράκων με κινόα είναι πιθανό να οδηγήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τον BMI και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Κινόα: Το θρεπτικό φαγητό που ενισχύει την απώλεια βάρους
Συμβουλές για να εντάξετε την κινόα στη διατροφή σας
Η κινόα, χάρη στη φυσική απουσία γλουτένης , αποτελεί μια ασφαλή και θρεπτική λύση για τη διαχείριση του βάρους. Μερικές ιδέες για να την εντάξετε στη διατροφή σας:
Χρησιμοποιήστε την αντί για λευκό ρύζι ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Ψήστε την ελαφρά σε τηγάνι πριν τη βράσετε για περισσότερη γεύση.
Σερβίρετέ την ως συνοδευτικό ή προσθέστε την σε σαλάτες, stir-fries, σούπες.
Χρησιμοποιήστε την σε muffins, κέικ, μπράουνις, μπισκότα ή γλυκά ψωμιά.
Προσθέστε την σε πρωινά, όπως δημητριακά, pancakes, βάφλες ή smoothies με φρούτα.
Καλό είναι να την ξεπλύνετε πριν το μαγείρεμα για να αφαιρέσετε φυσικές ουσίες (αντιθρεπτικά) που εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών, όπως ο σίδηρος.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κινόα;
Η κινόα είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να περιορίζεται ή να αποφεύγεται:
Κοιλιοκάκη: Παρά το γεγονός ότι είναι χωρίς γλουτένη, ορισμένα άτομα μπορεί να αντιδράσουν σε πρωτεΐνες της κινόας που μοιάζουν με τη γλουτένη.
Νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά): Η κινόα είναι πλούσια σε οξαλικά, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σε ευπαθή άτομα.
Γαστρεντερικές παθήσεις: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, άτομα με νόσο Crohn ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή αέρια αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.