H υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Έρευνα: Μειωμένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τις έγκυους που τρώνε φρούτα και λαχανικά

H υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Bigstock

Έρευνα από την Σκανδιναβία συσχετίζει την υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, με την πρόωρη γέννα.

Η υγιεινή διατροφή με όλα τα παραπάνω (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και αρκετό νερό) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal

Πρόωρος τοκετός και διατροφή εγκύου - Τι έδειξε η έρευνα

Οι Σκανδιναβοί ερευνητές από την Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία ανέλυσαν περίπου 66.000 τοκετούς γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 (5,3%) είχαν γεννήσει πρόωρα.

Όσες γυναίκες ακολουθούσαν μια διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και έπιναν μεγάλη ποσότητα νερού, είχαν μικρότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ιδιαίτερα αν περίμεναν το πρώτο τους παιδί.

Επίσης, μειωμένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχαν και όσες έκαναν πιο παραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα 3/4 (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και αυτή η μελέτη το επιβεβαιώνει.

egkymosyni-diatrofi-1.jpg

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες για τη διατροφή τους και την προωρότητα

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για την ανάπτυξη των ιστών και οργάνων του μωρού, αλλά και για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας και ανάπτυξής του. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που συνδέουν τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και με τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι καλύτερες τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο κτλ και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ωμέγα-3.

  1. Αυγά
  2. Σολομός
  3. Φασόλια
  4. Γλυκοπατάτες
  5. Προϊόντα ολικής άλεσης
  6. Καρύδια
  7. Γιαούρτι
  8. Μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά
  9. Άπαχο κρέας
  10. Φρούτα και λαχανικά σε διάφορα χρώματα
  11. Αβοκάντο
  12. Αποξηραμένα φρούτα

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη αυτών των τροφών την περίοδο της εγκυμοσύνης στο άρθρο εδώ.

*πρώτη δημοσίευση 05/05/2014 ανανεώθηκε 11/11/2022

Μαχητές από κούνια: Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved