Η περιοδοντίτιδα παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό

Έρευνα: Η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε πρόωρο τοκετό! 

Η περιοδοντίτιδα παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό
Bigstock

Oι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας.

Έρευνα των Dr. Jean-Noel Vergens και Michel Sixou, του πανεπιστημίου της Τουλούζης το 2013, ανέλυσε στοιχεία 17 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν 7.151 γυναίκες. Οι 1056 από αυτές γέννησαν πρόωρα ή τα παιδιά τους γεννήθηκαν με μικρό βάρος. Όπως αναφέρεται, οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό ήταν τριπλάσιες στις γυναίκες που υπέφεραν από περιοδοντίτιδα. Το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν 2,27% ενώ της γέννησης λιποβαρών παιδιών ήταν παραπάνω από τετραπλάσιο.

Τότε δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία σύνδεσης της περιοδοντίτιδας με τον πρόωρο τοκετό.

prooro-moro-hmera-proorotitas.jpg

Περιοδοντίτιδα και πρόωρος τοκετός

Η πλειονότητα της περιγεννητικής θνησιμότητας παρατηρείται σε πρόωρους τοκετούς, γεγονός που τους κάνει σημαντικό πρόβλημα στη μαιευτική κοινότητα. Η περιοδοντίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια πάθηση που υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζεται με τη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, όπως ο πρόωρος τοκετός. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για αυτό και το bmcpregnancychildbirh.biomedcentral.com μέσα από έρευνα θέλησε να βρει τη συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και του πρόωρου τοκετού.

Μελέτη που διεξήχθη σε 12 εγκαταστάσεις υγείας στη Νότια επαρχία της Ρουάντα από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 εξέτασε συνολικά 555 γυναίκες την περίοδο μετά τον τοκετό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και του πρόωρου τοκετού. Οι γυναίκες που είχαν περιοδοντίτιδα είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα βρέφη σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν περιοδοντίτιδα (OR: 6.360, 95% CI 3.9, 10.4).

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται στενά με τον πρόωρο τοκετό και συνιστώνται ιδιαιτέρως προληπτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης εργαλείου προσυμπτωματικού ελέγχου της περιοδοντίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σίγουρα η οδοντιατρική θεραπεία δε μπορεί να συστηθεί σαν προληπτική αντιμετώπιση, ωστόσο οι έγκυες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν δόντια και ούλα γεμάτα υγεία.

*πρώτη δημοσίευση 20/5/2013 ανανεώθηκε 11/11/2022

Μαχητές από κούνια: Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved