Οι δώδεκα καλύτερες τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Δώδεκα τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο της εγκύου

Οι δώδεκα καλύτερες τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι καθοριστικές για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Οι απαιτήσεις του οργανισμού αυξάνονται τους μήνες αυτούς, συνεπώς και η ανάγκη για την κατανάλωση γευμάτων υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο κτλ και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ωμέγα-3.

Δώδεκα τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιο της εγκύου

Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετική πρωτεΐνης, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα αμινοξέα τα οποία περιέχουν είναι απαραίτητα για τη δημιουργία κυττάρων, συνεπώς και για την ανάπτυξη του μωρού.

Τα αυγά περιέχουν επίσης πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιέχουν και χολίνη, η οποία είναι σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού και του κεντρικού νευρικού σωλήνα.

Σολομός

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, ενώ έχουν θετική επίδραση και στη διάθεση της εγκύου. Ο σολομός είναι από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και παράλληλα είναι πλούσιος βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Φασόλια

Τα φασόλια, όπως και γενικότερα τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, φολικού οξέος, μαγνησίου και καλίου, συστατικά που είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, το κάθε ένα για διαφορετικούς λόγους.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκολατάτες έχουν πορτοκαλί χρώμα λόγω των καρετονοειδών , φυτικές χρωστικές που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας. Το μωρό χρειάζεται τη βιταμίνη Α για υγιή οστά, πνεύμονες, μάτια και δέρμα. Το γλυκό αυτό στη γεύση λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.

glukopatata

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Louis Hansel

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, σίδηρο φολικό οξύ, μαγνήσιο και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά. Είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, προβιοτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο και ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του μωρού και βοηθάει το μωρό να δημιουργήσει έναν δυνατό σκελετό.

Μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά

Το μπρόκολο και τα άλλα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το kale και το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ και μέταλλα όπως το σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Άπαχο κρέας

Το άπαχο κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Φρούτα και λαχανικά σε διάφορα χρώματα

Το χρώμα που έχει το κάθε φρούτο και λαχανικό δεν είναι τυχαίο, αλλά σχετίζεται με τα συστατικά που περιέχει. Το κάθε ένα έχει ξεχωριστή διατροφική αξία και προσφέρει μοναδικά οφέλη στον οργανισμό, για αυτό καλό είναι να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας μία ευρεία γκάμα.

egkymosyni kai diatrofi 2

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του δέρματος του μωρού. Επίσης, περιέχουν κάλιο το οποίο μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στην αντιμετώπιση των κραμπών.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική μετά τα φρέσκα φρούτα. Περιέχουν επίσης πληθώρα συστατικών και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved