Απώλεια βάρους: Διατροφολόγος καταρρίπτει τέσσερις μύθους για τα φρούτα

Υπάρχουν φρούτα που παχαίνουν; Μία ειδικός απαντά. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Απώλεια βάρους: Διατροφολόγος καταρρίπτει τέσσερις μύθους για τα φρούτα
Bigstock

Για να χάσετε βάρος, το πρώτο που πρέπει να αλλάξετε είναι οι διατροφικές σας συνήθειες. Στόχος είναι οι θερμίδες που «καίτε» μέσα στη μέρα να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνετε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσετε τις ποσότητες φαγητού ή τα βασικά σας γεύματα και σνακ να περιλαμβάνουν τροφές με λίγες θερμίδες. Τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία τροφίμων, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια ακούγονται και γράφονται πολλά.

Παχαίνουν τα φρούτα; Υπάρχουν απαγορευτικά φρούτα στη δίαιτα; Παρακάτω τέσσερις μύθοι για τα φρούτα και η απάντηση μίας ειδικού.

#1 Τα φρούτα έχουν ζάχαρη και είναι απαγορευτικά στη δίαιτα

Κι όμως, πολλοί θεωρούν ότι επειδή στην πλειοψηφία τους τα φρούτα έχουν γλυκιά γεύση, έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνεπώς δεν κάνουν καλό στην υγεία, ούτε στη δίαιτα. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουν ότι τα φυσικά σάχκαρα (φρουκτόζη) που έχουν τα φρούτα είναι πολύ διαφορετική από την επιτραπέζια ζάχαρη που περιέχουν έτοιμα σνακ, γλυκά κ.α..

«Η φρουκτόζη βλάπτει μόνο όταν καταναλώνεται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εύκολα» αναφέρει στο Live Strong η διαιτολόγος Caroline Margolis.

Τα φρούτα είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νερό και η κατανάλωσή τους παρατείνει την αίσθηση κορεσμού μετά από ένα γεύμα.

frouta-ygeia.jpg

#2 Τα φρούτα παχαίνουν γιατί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες

Ναι, τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες αλλά είναι καλοί υδατάνθρακες που προέρχονται από τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος εντέρου, παρατείνουν τον κορεσμό και κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.

#3 Τα αβοκάντο παχαίνουν

Το αβοκάντο πράγματι έχει πολλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει, για την ακρίβεια, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το αβοκάντο μπορεί να γίνει «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους γιατί λόγω των πολύτιμων συστατικών παρατείνει τον κορεσμό και μειώνει την αίσθηση της πείνας μέσα στη μέρα.

avocado-ofeli.jpg

#4 Δεν κάνει να πολτοποιείτε τα φρούτα

Ο λόγος, σύμφωνα με τον μύθο; Καταστρέφονται οι φυτικές ίνες και ο οργανισμός δεν απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά.

«Η πολτοποίηση των φρούτων δεν καταστρέφει τις φυτικές ίνες τους, ούτε επηρεάζει τη διατροφική τους αξία» αναφέρει η ειδικός.

Η πολτοποίηση φρούτων τα εκθέτει σε οξείδωση, υποστηρίζει, και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χαθούν μετά την έκθεση του φρούτου στο οξυγόνο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό χρειάζεται περίπου μία ώρα και τότε μόνο αλλάζει η διατροφική τους αξία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved