Φιστίκια Αιγίνης: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνη

Τα φιστίκια Αιγίνης συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές και οι λόγοι είναι πολλοί.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Φιστίκια Αιγίνης: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνη
Bigstock

Τα φιστίκια Αιγίνης συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και η κατανάλωσή τους ωφελεί με πολλούς τρόπους τον οργανισμό.

Η διατροφική αξία και τα οφέλη

Τα 100 γραμμάρια έχουν 574 θερμίδες. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και φώσφορο. Η κατανάλωσή τους, σύμφωνα με έρευνες, κάνει καλό στο δέρμα, στα μάτια, στην καρδιά και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνουν τα καρδιακά προβλήματα. «Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν L-αργινίνη που βελτιώνει την ελαστικότητα των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.» διαβάζουμε στο Οnmed. Παράλληλα, η L-αργινίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα.

Προστατεύουν τα μάτια. Και αυτό λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Και τα δύο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τους ιστούς από τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Ε η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες και άλλες καλλυντικά αντιγήρανσης.

Βελτιώνουν την πέψη. Τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του φουσκώματος, στη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια.

Τονώνουν τον οργανισμό. Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμοσφαρίνης, της πρωτεΐνης του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα.

Φιστίκια Αιγίνης και απώλεια βάρους

Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται μία σούπερ τροφή για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους Τhe Nutrition Twins, τα φιστίκια Αιγίνης ξεχωρίζουν στο κομμάτι αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Η Tammy Lakatos Shames, διατροφολόγος και μία εκ των δύο Nutrition Twins, εξηγεί στο Eat This, ακριβώς αυτό:

«Για να χάσετε βάρος, ο μαγικός συνδυασμός είναι οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη. Πολλές τροφές έχουν ή το ένα ή το άλλο, αλλά είναι σπάνιο ένα τρόφιμο να περιέχει και τα δύο και τα φιστίκια το κάνουν. Tα δύο αυτά συστατικά δουλεύουν μαζί για να προκαλέσουν κορεσμό με α ποτέλεσμα να μην αισθάνεστε πείνα για ώρα».

Ένα φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης περιέχει 13 γραμμάρια φυτικές ίνες, και 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι μία μερίδα θα σας δώσει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνη και μόλις 159 θερμίδες.

«Εξίσου κρίσιμο για την απώλεια βάρους είναι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες συνεργάζονται για να το κάνουν αυτό, αποτρέποντας τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που προκαλεί η απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης λίπους της κοιλιάς», προσθέτουν οι The Nutrition Twins. «Η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα αποτρέπει επίσης την επιθυμία για ζάχαρη που εμφανίζεται μετά από μια πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η φλεγμονή κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved