Αραβική πίτα ή σάντουιτς; Ποιο είναι πιο υγιεινό

Οι διαιτολόγοι απαντούν.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αραβική πίτα ή σάντουιτς; Ποιο είναι πιο υγιεινό
Bigstock

Μία αραβική πίτα ή ένα σάντουιτς είναι από τις κλασικές επιλογές για ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ, ειδικά τις ώρες που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Στο ερώτημα, όμως, «ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό», ποια είναι απάντηση; Οι ειδικοί απαντούν στο Eating Well.

«Οι αραβικές πίτες και τα σάντουιτς είναι ένας εύκολος και λαχταριστός τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά, ή και όχι. Όλα εξαρτώνται από τα υλικά που είναι φτιαγμένο το ψωμί, καθώς και από τα υλικά της γέμισης.»

Οι συνταγές για το ψωμί του σάντουιτς και για τις αραβικές πίτες ποικίλουν, αν και τα βασικά υλικά είναι παρόμοια και για τα δύο αρτοσκευάσματα. Το ποιο από τα δύο θεωρείται πιο υγιεινό εξαρτάται από τα υλικά της συνταγής και την ποσότητα.

«Και τα δύο είναι εν δυνάμει υγιεινές επιλογές» αναφέρει η Sara Haas, διαιτολόγος και σεφ και εξηγεί: «Στην πραγματικότητα εξαρτάται από τα υλικά με τα οποία έχει φτιαχτεί η αραβική πίτα και το σάντουιτς, την ποσότητα και τα υλικά για τη γέμιση. Για παράδειγμα, μία αραβική με αλλαντικά και μπόλικο τυρί θα είναι πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα, μία αραβική με hummus, λαχανικά και φασόλια, θα έχει λιγότερο νάτριο και πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά».

Η διαιτολόγος Amy Shapiro αναφέρει επίσης στο Eating Well:

«Το μέγεθος της αραβικής πίτας και αντίστοιχα το πάχος του ψωμιού για το σάντουιτς, καθορίζει και τη διατροφική αξία του σνακ. Έτσι, μία αραβική πίτα όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τα burritos ή ένα παχύ κομμάτι ψωμί μπορεί να έχουν και τις διπλάσιες θερμίδες από ότι μία αραβική πίτα μεγέθους tacos ή από μία πιο λεπτή φέτα ψωμιού».

Πώς να φτιάξετε μία υγιεινή αραβική πίτα ή ένα σάντουιτς

Επιλέξτε ψωμί ή πίτα ολικής άλεσης. Οι τροφές ολικής άλεσης έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πιθανά να έχουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση κορεσμού μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ωστόσο ο μέσος όρος του πληθυσμού δεν καταναλώνει όσες φυτικές ίνες χρειάζεται.

Η γέμιση. Οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και η πρωτεΐνη είναι τα τρία θρεπτικά συστατικά που θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρα. «Στοχεύστε στα λαχανικά» συμβουλεύει η Haas. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα θα δώσουν γεύση και υφή στο σνακ σας.

Η σως. Επιλέξτε ένα υγιεινό άλειμμα όπως πουρές αβοκάντο ή το γιαούρτι. Αποφύγετε τις έτοιμες σως του εμπορίου που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, «κακά» λιπαρά, ,ακόμα και ζάχαρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved