Κάστανα: Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

Γιατί τα κάστανα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κάστανα: Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη
Bigstock

Τα κάστανα έχουν κρεμώδη υφή, γλυκιά γεύση και μπορούν να απογειώσουν συνταγές για γλυκά, σαλάτες και σούπες. Ακόμα ένας λόγος για να εντάξετε τα κάστανα στη διατροφή σας; Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Η διατροφική αξία

Δέκα περίπου κάστανα δηλαδή 85 γραμμάρια έχουν:

  • Θερμίδες: 206 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2,7 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 1,9 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 44,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια
  • Μαγνήσιο: Το 43% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη Β6: Το 25% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη C: Το 24% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Φολικό οξύ: Το 15% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Κάλιο: Το 11% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας

Σε σύγκριση με άλλους καρπούς, τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες γιατί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης, έχουν περισσότερους υδατάνθρακες σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς και είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα κάστανα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού. Μεταξύ αυτών τα παρακάτω:

  • Βιταμίνη C
  • Γαλλικό οξύ
  • Ελλαγικό οξύ
  • Τανίνες
  • Αλκαλοειδή
  • πολυφαινόλες
  • λουτεΐνη
  • ζεαξανθίνη

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορούν να προκαλέσουν μία κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κάστανα ό πως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και την εξάπλωση όγκων.

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών

Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Ένα είναι ότι οι φυτικές ίνες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν και να ανακουφίζουν από συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Ένα δεύτερο είναι ότι οι φυτικές ίνες φτάνουν στο παχύ έντερο άπεπτες και εκεί δρουν ως πρεβιοτικά, ενισχύοντας έτσι την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.

Κάστανα και απώλεια βάρους

Λόγω των συστατικών τους τα κάστανα μπορούν να θεωρηθούν «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους.

Αρχικά, δεν έχουν πολλά λιπαρά, η θερμιδική τους αξία, συνεπώς ,δεν είναι το ίδιο υψηλή όπως άλλων ξηρών καρπών. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού και επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες αυξάνουν την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με τον περιορισμό της όρεξης για φαγητό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved