Η διατροφή της μαμάς: Γιατί αξίζει να πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και τι να προσέξετε.

Η διατροφή της μαμάς: Γιατί αξίζει να πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα

Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Bigstock

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο. Η κατανάλωσή του έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο είναι υγιεινή ή όχι η καθημερινή κατανάλωσή τους;

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού

Μειώνει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε έναν τραυματισμό ή μία μόλυνση. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτη του 2022 στην οποία συμμετείχαν 40 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μείωση το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή στο σώμα.

Κάνει καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με το American Heart Association, το πράσινο τσάι σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το πράσινο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει το άγχος.

Βοηθά στην πέψη

Το πράσινο τσάι μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών και ανακουφίζει από φουσκώματα και αέρια. Έρευνα που μελέτησε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού στον οργανισμό, έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να λειτουργήσει ως προβιοτικό και να βελτιώσει το περιβάλλον του παχέος εντέρου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το πράσιον τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που βοηθούν σύμφωνα με έρευνες, στο αδυνάτισμα. Μελέτη του 2008 έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν εκχύλισμα τσαγιού πριν την άσκηση έκαιγαν 17% περισσότερο λίπος.

Ανασκόπηση 14 διαφορετικών μελετών το 2014 έδειξε, επίσης, ότι άτομα που έπασχαν από παχυσαρκία και έπιναν πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες έχασαν από 0,4 έως 7,7 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου πράσινο τσάι.

Πότε πίνετε υπερβολικά πολύ τσάι;

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει άγχος , ανησυχία, νευρικότητα, πονοκέφαλό ή ακόμα και ναυτία. Τα επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη διαφέρουν ανά περίπτωση, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνιέται η κατανάλωση 400 mg την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 10 φλιτζάνι πράσινου τσαγιού.

Επίσης, η διατροφική αξία του πράσινου τσαγιού αλλάζει με την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού.

Κάνει να πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε μέτριες ποσότητες δηλαδή 3-5 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού κάθε μέρα, θεωρείται ασφαλής. Η καλύτερη ώρα για να πίνετε πράσινο τσάι είναι νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα για να μην επηρεάσει η καφεΐνη την ρουτίνα του ύπνου σας.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved